Άμυνα & Διπλωματία

Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ζητά η Τουρκία!


Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία ας μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει

Η Αγκυρα ανεβάζει πάλι τους τόνους, συντηρώντας την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εγείρει τώρα θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία ελληνικών  στραιωτικών δυνάμεων εκεί, συνιστά παραβίαση διεθνών συνθηκών

Ανάλογες απόψεις έχουν διατυπωθεί από τουρκικής πλευράς πολλές φορές στο παρελθόν, με διάφορες αφορμές και προσχήματα. Ηταν το σύνηθες επιχείρημα-αντιπερισπασμός της Αγκυρας στις αιτιάσεις  για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αυτή τη φορά η Αγκυρα επιλέγει να τις διατυπώσει απερίφραστα και απροσχημάτιστα, επιδιώκοντας να προσθέσει μία ακόμη μεταβλητή στην πολύπλοκη εξίσωση των διμερών σχέσεων.

Το θέμα ανακινήθηκε από τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Μιλώντας χθες σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε κατηγορηματικά ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να παραμένουν αποστρατικοποιημένα, όπως πεοβλέπεται σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Η στρατικοποίηση τους από την Ελλάδα, που διατηρεί ένοπλες δυνάμεις και βάσεις σ' αυτά,  συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση.

«Από τον Έλληνα ομόλογό μου στα πλαίσια των ειλικρινών σχέσεών μας περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το ζήτημα»,» είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ μεταδόθηκαν ως έκτακτη είδηση από όλα τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσειςαυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής, λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς διαμηνύει πως «η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως «εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει. Υπογραμμίζει πως η Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης