Διεθνή

Αποστολή ιατρικών ομάδων της ΕΕ στην Ιταλία


Μια ομάδα Ευρωπαίων ιατρών και νοσηλευτών από τη Ρουμανία και τη Νορβηγία, η οποία συγκροτήθηκε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, αποστέλλεται αμέσως στο Μιλάνο και το Μπέργκαμο για να βοηθήσει το ιταλικό ιατρικό προσωπικό στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Η Αυστρία προσέφερε επίσης περισσότερα από 3 000 λίτρα απολυμαντικών στην Ιταλία μέσω του μηχανισμού. Η Επιτροπή θα συντονίσει και θα συγχρηματοδοτήσει αυτή την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Αυτοί οι νοσηλευτές και οι γιατροί, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους σε άλλα κράτη μέλη, είναι το πραγματικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όλη η Ευρώπη είναι υπερήφανη για σας. Η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ιταλία και όλα τα κράτη μέλη μας αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης.»

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ τη Ρουμανία, τη Νορβηγία και την Αυστρία που προσφέρουν υποστήριξη στην Ιταλία σε μια τόσο δύσκολη για ολόκληρη την ήπειρο περίοδο. Αυτό είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη. Το Κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της ΕΕ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα από κοινού με όλα τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει ότι η βοήθεια διοχετεύεται εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαία.»

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ ενεργοποιήθηκε επίσης από την Ιταλία για τη χαρτογράφηση των υγειονομικών εγκαταστάσεων, καθώς και των δημόσιων χώρων κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού.

Χθες η Ιταλία παρέλαβε επίσης μέσα ατομικής προστασίας, η παράδοση των οποίων συντονίστηκε μέσω του Κέντρου συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της ΕΕ. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης στείλει στην Ιταλία εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκες, στολές και αναπνευστήρες, αλλά και δέχθηκαν Ιταλούς ασθενείς για θεραπεία στο έδαφός τους.