Άμυνα & Διπλωματία

Αποστολάκης: Ζωτικής σημασίας για την Εθνική Άμυνα η χρήση του Διαστήματος


Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) πραγματοποίησε σήμερα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ημερίδα με θέμα: «Hellas to the Moon». Κατά τη διάρκειά της, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΕΛΔΟ για την εξερεύνηση της Σελήνης, με την αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ελληνικού Οργανισμού με τη NASA.

Οι 14 προτάσεις αφορούν: Την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής-λήψης φωτογραφιών από και προς αυτή, τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας στο έδαφός της, εφαρμογές εξορύξεων, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες και συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης κ.ά.

O υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που η χώρα ανεβαίνει το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό σκαλί, από το οποίο θα εκκινήσει το μεγάλο εθνικό εγχείρημα της εξερεύνησης της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝASA. Ένα χρόνο από τη δημιουργία του ΕΛΔΟ, είμαστε σε θέση να οραματιζόμαστε το διαστημικό μέλλον της Ελλάδας, όχι με αποσπασματικές εφαρμογές και δράσεις, αλλά συντεταγμένα, καταφέρνοντας ήδη να τοποθετήσουμε τη χώρα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμο εταίρο. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε συγκεκριμένη στρατηγική για το Διάστημα. Ως σήμερα, έχουμε διασφαλίσει την ενασχόληση της χώρας με όλα τα επίπεδα του διαστημικού χώρου: υλοποιήθηκε το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων για τα μεσαία ύψη, διασφαλίσαμε την εθνική τροχιακή θέση με τους δορυφόρους Hellas Sat 3 και 4. Πλέον, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στις αποστολές της ΝΑSΑ στη Σελήνη. Οι ενέργειες αυτές είναι μια παρακαταθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις επόμενες γενεές σε μια χώρα, η οποία ανακτά το βηματισμό της, έχει βγει από τα μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σημείωσε: «Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον ΕΛΔΟ, το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ και ολόκληρη την Ελλάδα. Ανοίγεται μπροστά μας μια προοπτική, που θα δώσει νέα πνοή στην έρευνα, την ανάπτυξη και το διεθνές εκτόπισμα της χώρας. Πολλά συγχαρητήρια στον Υπουργό Νίκο Παππά και στους ανθρώπους του ΕΛΔΟ. Η χρήση του Διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας καθώς μας αποφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση του είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την Εθνική Άμυνα όσο και για την ίδια τη χώρα, καθώς μας αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε με σθένος αυτή την εθνική προσπάθεια».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ανέφερε: «Είμαι χαρούμενος και περήφανος για τη συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ του ΕΛΔΟ και της ΝΑSΑ. Χρειάζεται συμμετοχή από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για να ληφθούν οι ευκαιρίες που το Διάστημα έχει να μας προσφέρει, ανοίγοντας δρόμους ευκαιριών για τους επιστήμονες, καθώς και νέες αγορές και προκλήσεις. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι Έλληνες επιστήμονες θα μετέχουν (σ.σ.: στο πρόγραμμα της NASA) και αναμένουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Οι Έλληνες, που έχουν χιλιάδες χρόνια εμπειρίας στη μηχανική και την επιστήμη, αποδέχθηκαν την πρόκληση και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιτύχουν σε αυτόν τον τομέα και θα κάνουν και τις δύο χώρες μας υπερήφανες».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, υπογράμμισε: «Για κάποιους, που εδώ και χρόνια κάθονταν σε διάφορους θώκους, τα προγράμματα αυτά φαντάζουν δύσκολα, αν όχι αδύνατα. Πρόκειται για αυτούς που μας αμφισβητούν, για αυτούς που κράτησαν για δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς τη χώρα μακριά από τα διεθνή διαστημικά δρώμενα εδώ και χρόνια. Είναι οι ίδιοι που, ενώ κατείχαν θέσεις και αντιπροσώπευαν τη χώρα στα μεγάλα κέντρα διαστημικών αποφάσεων, δεν είχαν διεκδικήσει τίποτα για την Ελλάδα, η οποία ήταν απούσα από όλες τις εξελίξεις. Τίποτα δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο όταν υπάρχει συλλογική, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια με συγκεκριμένη στοχοθεσία και συγκεκριμένο πρόγραμμα, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Εμείς στον ΕΛΔΟ δεν φειδόμαστε ούτε κόπων ούτε μόχθων ούτε χρόνου και σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε και άλλες δράσεις μας».