Βέτο και μάλιστα ισχυρό βάζουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στις κυβερνητικές εξαγγελίες για δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού από τις επιχειρήσεις καθώς στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Οι δανειστές εξέφρασαν και χθες την πλήρη αντίθεσή τους στις δύο ρυθμίσεις-στις οποίες έκανε ιδιαίτερη μνεία ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και φοροφυγάδες που δεν καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει μείζον πολιτική σημασία για την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει η σχετική και προ ημερών δέσμευση του πρωθυπουργού, για εφαρμογή των δύο συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, υπάρχει ειδική ρύθμιση που θα αφορά στη θεσμοθέτηση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.
Επίσης αναφορικά με την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων ο πρωθυπουργός προέτρεψε όσους είχαν αποκρύψει τα εισοδήματά τους, να κάνουν χρήση αυτή της ρύθμισης το συντομότερο δυνατόν. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν συμμερίζονται τις απόψεις του πρωθυπουργού και η αλήθεια είναι ότι είχαν εκφράσει εδώ και καιρό τις ενστάσεις τους για τις εν λόγω ρυθμίσεις, όταν η ελληνική κυβέρνηση τις έθεσε για πρώτη φορά προς επεξεργασία.
Οι δανειστές τάσσονται υπέρ μιας πιο σκληρής τακτικής για όσους αποκρύπτουν χρήματα και αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» μόνο στην άρση των ποινικών διώξεων. Οι διαπραγματεύσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι παρά τις πρώτες σφοδρές αντιδράσεις των δανειστών, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα βρεθεί «χρυσή» τομή για τις δύο ρυθμίσεις.
Επί τάπητος εργασιακά, ασφαλιστικό, ειδικά μισθολόγια
Σήμερα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές, εκτός από τη συνέχεια του «παζαριού» για τον ακατάσχετο λογαριασμό και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα τεθούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, όπως επίσης και τα ειδικά μισθολόγια. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα έχει τετ α τετ με το κουαρτέτο των Θεσμών σε μια συνάντηση που θα έχει ως βασικό άξονα τα εργασιακά και κύριες παραμέτρους τις ομαδικές απολύσεις, το καθεστώς απεργίας στην Ελλάδα αλλά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επιπρόσθετα το μείζον θέμα της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων και της κινητικότητας στο Δημόσιο θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των δανειστών με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκη και τον υπουργό εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Διαβάστε επίσης: Ομαδικές απολύσεις με ευρωπαϊκή «συνταγή» και ελληνικές πινελιές