Οικονομία

Αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο - Wait-and-see mode από ΕΚΤ


Σε τροχιά αποπληθωρισμού επέστρεψε η Ευρωζώνη, με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν στο 0,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2%, λίγο υψηλότερα του προβλεπόμενου. Εξαιρουμένων της ενέργειας, του καπνού, των τροφίμων και του αλκοόλ, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,8% σε ετησια και στο 0,4% σε μηνιαία βάση. 

Τα στοιχεία απέχουν παρασάγγας από το στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πληθωρισμό κοντά στο 2%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι με το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, θα τηρήσει στάση αναμονής για να φανεί ο αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, όπως επεσήμανε στην ομιλία του, η ΕΚΤ μπορεί να λάβει περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης εάν αυτό απαιτηθεί.

Διαβάστε σχετικά: Ο Ντράγκι παίζει τα ρέστα του

Επισημαίνεται, ότι η ΕΚΤ με νέα ηχηρή παρέμβαση ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 0% από 0,05% προηγουμένως, ενώ παράλληλα προχώρησε σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4%. Παράλληλα, προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%. Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 16 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις