Οικονομία

Αποπληθωρισμός 0,9% το Μάιο


Σε τροχιά αποπληθωρισμού συνέχισε να κινείται η Ελλάδα και τον Μάιο με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει πτώση για 39ο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης παρουσίασε πτώση κατά 0,9% έναντι του Μαΐου του 2015 και κατά 0,4% έναντι του Απριλίου του 2016.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκάμηνου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, υποχώρησε κατά 1,2% έναντι πτώσης 1,7% το αντίστοιχο διάστημα 2014 - 2015.

Η ετήσια μείωση του δείκτη κατά 0,9% προήλθε κυρίως από τις εξής μεταβολές:

Κατά 4,6% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υπηρεσίες κοινοχρήστων και στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα στερεά καύσιμα.

Κατά 1,9% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Κατά 4,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως στις τιμές αγοράς αυτοκινήτων, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης, άλλα καύσιμα, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς και στις συνδυασμένες μεταφορές επιβατών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, οδικές μεταφορές επιβατών και στις εγκαταστάσεις διοδίων και παρκόμετρων.

Κατά 1,5% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, είδη για παιχνίδια και αθλητισμό, παιχνίδια και χόμπι. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Κατά 1,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

στ) Κατά 1,3% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας και στην ασφάλιση οχημάτων.

Την ίδια ώρα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε πτώση κατά 0,2% έναντι του Μαΐου του 2015, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος έναντι του Απριλίου του 2016.

Στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, παρουσίασε πτώση κατά 0,4%.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις