Οικονομία

Αποπληρώνονται δάνεια του πρώτου μνημονίου, σχεδιάζεται η έκδοση «πράσινου» ομολόγου


Με δεδομένο ότι τα ταμειακά αποθέματα του ελληνικού δημοσίου αυξάνονται, υπερβαίνοντας-σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών-τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, το οικονομικό επιτελείο διαβλέπει την ευκαιρία να προχωρήσει σχετικά άμεσα, στην περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για εξόφληση μέρους των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ εντάσσεται και η έκδοση «πράσινου» ομολόγου εντός του β΄εξαμήνου του 2022, στα πρότυπα των εκδόσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει τις εξόδους στις αγορές και το επόμενο διάστημα, μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων. Η έκδοση ομολόγων τα τελευταία δύο χρόνια, έχει στεφθεί με επιτυχία, ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία με «ζεστό» χρήμα.

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, επιδιώκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου, η επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης