Πολιτική

Απολογισμός Μητσοτάκη και εξαγγελίες με φόντο τις εκλογές


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση επιταγής ακρίβειας τον Δεκέμβριο - Διευρυμένο το φετινό επίδομα θέρμανσης - Ποιες είναι οι μόνιμες παραμβάσεις

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είχε απολογιστικό χαρακτήρα για την τριετή πορεία της κυβέρνησής του και περιλάμβανε τις πολυαναμενόμενες εξαγγελίες που είχαν ως φόντο τις εκλογές. Καταδεικνύοντας την έξοδο της Ελλάδας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία ως ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναδιατύπωσε την θέση του ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Εριξε τις «σπόντες» του προς την ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για χαμένη τετραετία επί κυβέρνησής του, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ελληνοτουρκικά και δη στην έντονη προκλητικότητα που επιδεικνύει η Αγκυρα, λέγοντας με έμφαση «όχι κύριε Ερντογάν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Το κυρίως «μενού» της ομιλίας περιλάμβανε το πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και τα μόνιμα μέτρα που θα ισχύουν, κυρίως από το 2023 και εντεύθεν. Τα κοστολογημένα μέτρα που θα διατεθούν συνολικά το 2022-2023 είναι ύψους 5,5 δις.ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η επιδότηση του ρεύματος. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόδοση επιταγής ακρίβειας 250 ευρώ σε ευπαθείς ομάδες, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των δικαιούχων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023, αύξηση των συντάξεων καθώς και σχέδιο φθηνή στέγη για νέους έως 39 ετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά άμεσων μέτρων ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπου ξεχωρίζει η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας 250 ευρώ τον Δεκέμβριο, σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και άλλους συμπολίτες μας.  Επίσης θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν.

Αυξημένο και με περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης

«Δώσαμε πέρυσι για το επίδομα θέρμανσης 174 εκατ.ευρώ. Φέτος με την αύξηση το συνολικό κονδύλι θα φτάσει τα 300 εκατ. και θα διευρυνθούν τα κριτήρια για 1,3 εκατ. νοικοκυριά» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

Παράλληλα ανακοίνωσε

 • Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων - 50.000 κτηνοτρόφοι θα πάρουν 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές
 • Πρόσθετα κίνητρα για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επέκταση του τουρισμός για όλους με 600.000 νέους δικαιούχους
 • Αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του "Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή" - επιπλέον 140 εκατ. ευρώ. 
 • Χρηματοδότηση 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια. 
 • Άμεση διευθέτηση σε μισθολογικά αιτήματα Ενόπλων Δυνάμεων. 
 • Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης
 • Επιχειρήσεις που κάνουν νέα πρόσληψη δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος

Μόνιμη δέσμη μέτρων

 • Μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών
 • Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης από 1/1/2023
 • Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων 
 • Θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο 
 • Αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων - 6% για φέτος αλλά μόνο για όσους έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά
 • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

Αναμόρφωση μισθολογίου γιατρών του ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός, επίσης,  ανακοίνωσε «αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων ευθύνης - μεσοσταθμικά κατά 10%» και αναμόρφωση μισθολογίου 600.000 δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση σε χαμηλόμισθους και θέσεις ευθύνης.

Επίσης ανακοίνωσε την επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες. Επιπλέον επέκταση μειωμένου ΦΠΑ ως Ιούνιο 2023 και αναστολή ΦΠΑ 24% σε οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.

Επίσης ανακοίνωσε αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με κίνητρα, καθώς και αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Νέο πρόγραμμα στέγασης

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο πρόγραμμα στέγασης 1,8 δισ. ευρώ για νέους και ζευγάρια, όπου θα υπάρξουν 150.000 ωφελούμενοι

Επιπλέον, ανακοίνωσε ανέγερση 8.150 θέσεων σε 5 φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία, Θράκη και Δυτ. Αττική και στεγαστικά δάνεια 500 εκατ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο - για 25.000 νέους μέχρι 40 ετών.

Επίσης  ανακοίνωσε πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους με ενίσχυση μέχρι 30.000 ευρώ. Επίσης έκανε λόγο κίνητρο έως 10.000 ευρώ για ανακαίνιση σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων.

«Θεσμοθετείται η "κοινωνική αντιπαροχή" για δημόσια ακίνητα - τα μισά για ενοίκιο με χαμηλά ποσά σε νέους μισθωτές» είπε προσθέτοντας ότι η Golden Visa θα απαιτεί 500.000 ευρώ για να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες.

Επιπλέον ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Εστία 2» όπου το Δημόσιο μισθώνει 1.000 ακίνητα και τα διαθέτει σε ευάλωτους πολίτες.

Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης την τριετία, τόνισε ξανά πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ απηύθυνε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ερντογάν.

«Το εθνικό στοίχημα συνεχίζει να διαπερνά τον χρόνο παραμένοντας ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ο τόπος να είναι ελεύθερος, κυρίαρχος και ανεξάρτητος και οι πολίτες του να ευημερούν, αναπνέοντας τον αέρα μιας δημοκρατίας που τους προστατεύει και τους παρέχει ευκαιρίες να δημιουργούν γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και δημαγωγία , ενώ η ενότητα και η αλήθεια οδηγούν μόνο σε νίκες, υπογράμμισε και σημείωσε πως ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές.

«Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του στο Βελλίδειο. «Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά» είπε.
«Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα - με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Βελλίδειο στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άλλωστε στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

«Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν πρόκειται να γίνω. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας», επανέλαβε ο κ.Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα