Ελλάδα

Απολογία Μιχαλολιάκου: Αρνείται τα πάντα


Για πολιτική σκευωρία κάνει λόγο ο ιδρυτής και επί δεκαετίες αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγορούμενος για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην απολογία του στο Εφετείο, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

«Θέλω να δηλώσω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, από γενέσεως του ελληνικού κράτους  κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενος οπαδού του κόμματος. Ουδέποτε έχει συμβεί αυτό», ανέφερε στην αρχή της απολογίας του ο αρχηγός της ΧΑ, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα τα 70 μέλη της οργάνωσης,  που βρίσκονταν στην αίθουσα στάθηκαν προσοχή κατά την είσοδό του.

Την ίδια στιγμή άρχισαν να ακούγονται από το κοινό που κάθεται στην πλευρά των θυμάτων σφοδρές αποδοκιμασίες. Πολλοί φίλοι και συγγενείς, δε, του Παύλου Φύσσα υποδέχθηκαν τον κατηγορούμενο κρατώντας χαρτάκια με σημειωμένο επάνω μόνο τον αριθμό έξι, δηλώνοντας έτσι τον χρόνο που έχει συμπληρωθεί από τη δολοφονία του μουσικού.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αφού μίλησε για «παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» και σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά από γεννήσεως του ελληνικού κράτους που «κάθεται στο εδώλιο πολιτικός αρχηγός για πράξεις ενός οπαδού του κόμματος» αναφέρθηκε σε έγκλημα στην Ιταλία, όπου, όπως είπε, «δεν κατηγορήθηκε ο Σαλβίνι επειδή οπαδός του σκότωσε λαθρομετανάστη».

Οι βασικοί ισχυρισμοί Μιχαλολιάκου στην απολογία του είναι οι εξής:

Για τη δολοφονία Φύσσα: «Καταδίκασα από την πρωτη στιγμή το έγκλημα από το περιστύλιο της Βουλής. Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά όχι ότι ειμαι ανόητος. Αργά το πρωί ενημερώθηκα για το έγκλημα στο Κερατσίνι. Το θεωρώ ανθρώπινο λάθος, σοβαρό, ότι δεν έγινε εσκεμμένα, όταν έλεγαν ότι έπαιρνα (τηλέφωνα) σε κατοικίες εμπλεκομένων από το σταθερό στα κεντρικά της Μεσογείων, ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν εκεί η Αντιτρομοκρατική και ο Εισαγγελέας. Μου τα χρέωσαν αυτά τα τηλέφωνα. Εγώ δεν έδωσα εντολή να γίνει καμία δολοφονία. Όλα αυτά ειναι μυθεύματα και δεν προκύπτουν από πουθενά.

Μιχαλολιάκος: «Δεν ήξερα πολλά πράγματα ούτε θέλησα να μάθω γιατί ήξερα ότι δεν έχει σχέση το κόμμα.»

Πρόεδρος: «Αυτή ειναι η θέση σας;»

Μιχαλολιάκος: «Ναι.»

Πρόεδρος: «Άρα με τι έχει σχεση η δολοφονία;»

Μιχαλολιάκος: «Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφόνησε έναν άλλο.»

Πρόεδρος: «Πώς εξηγείτε την ύπαρξη ανθρώπων που προέρχονται από την τοπική οργάνωση Νίκαιας;»

Μιχαλιόπουλος: «Ξέρω ότι ο Ρουπακιάς δεν έλαβε sms (από εμένα) αλλά από άλλο κατηγορούμενο. Και ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ εγώ προφυλακίστηκα. Οι άλλοι δεν μπορώ να ξέρω γιατί ήταν εκεί. Δεν πρόλαβα ούτε είχα σκοπό να ερευνήσω αυτό το πράγμα γιατί το κόμμα δεν είχε καμία σχέση και δεν ενέκρινα τέτοια ενέργεια...»

Πρόεδρος: «Όμως ως γενικός γραμματέας κάνατε καμιά ενέργεια;»

Μιχαλιόπουλος: «Για να προστατεύσουμε το κόμμα απομακρύνθηκαν τα άτομα, οι υπάλληλοι του κόμματος, όπως ο Πατέλης. Πρόκειται για συνωμοσία για να οδηγήσουν για πρωτη φορά 18 βουλευτές στο εδώλιο. Είχα να φροντισω τον εαυτό μου και το κόμμα.»

Πρόεδρος: «Αυτό δεν ήταν λόγος παραπάνω να ξεκαθαρίσετε κόσμο; Να δείτε γιατί ήταν εκεί μέλη της τοπικής;»

Μιχαλολιάκος: «Άλλα έλεγε ο ένας, άλλα ο άλλος εκείνη τη νύχτα.»

Πρόεδρος: «Ο Μίχος είπε ότι δεν έγιναν διαγραφές...»

Μιχαλολιάκος: «Μα δεν ήταν μέλη όλοι αυτοί. Ήταν νέα τοπική.»

Για το κρυφό καταστατικό που έχει κατατεθεί στη δικογραφία: «Είναι έγγραφο κατασκευασμένο και είναι γραμμένο με γραφομηχανή. Στις έρευνες δεν βρέθηκε ούτε ένα έγγραφο φτιαγμένο με γραφομηχανή. Είναι κείμενο ανερμάτιστο. Έχει και πλαίσιο αισθητικών μελετών και φιλοσοφικών ερευνών. Είναι πράγματα άνευ ουσίας».

Για την πορεία του, τον Βορίδη και τον Χριστόδουλο: «Υπήρξα γραμματέας της ΕΠΕΝ, όπου με διαδέχθηκε ο Μάκης Βορίδης επί των ημερών του οποίου το 1985 στην προεκλογική περίοδο, μετά από ομιλία της ΕΠΕΝ στο χωριό [...] οπαδός μέλος της ΕΠΕΝ σκότωσε έναν αριστερό, αλλά δεν κατηγορήθηκε γι' αυτό ούτε ο Μάκης Βορίδης ούτε η ΕΠΕΝ. Εγκληματική οργάνωση δεν υπήρχε. Και σε ό,τι αφορά την ιδεολογία και ασφαλώς θα με ρωτήσετε στη συνέχεια της σημερινής συνεδριάσεως, εμείς δηλώναμε από το 1982 εθνικιστές εγγράφως και όχι ναζιστές και είμαι εδώ να υπερσπιστώ όχι μόνο το πρόσωπό μου αλλά έναν ολόκληρο κόσμο που με μια βρώμικη προπαγάνδα, μια στόχευση που έγινε με στοιχεία και με δηλώσεις και με ντοκουμέντα φτάσαμε στο σημείο του κατηγορητηρίου». Το 2000 υποστηρίξαμε την «Εθνική Συμμαχία» του Μιχαλόπουλου και μετά το 2004 έναν άλλον μετωπικό συνδυασμό, η «Πατριωτική Συμμαχία» και αποφασίσαμε να συμμετέχουμε αυτόνομα πλέον στις πολιτικές διαδικασίες το 2007, στο 7ο συνέδριο μας που εγινε στο Ηλέκτρα Παλλάς που ανήκε στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, που μας παραχωρήθηκε δωρεάν, αρχιεπίσκοπος τότε ήταν ο μακαριστός Χριστόδουλος. Θα ήθελα επίσης να σας πω με το περίφημο καταστατικό είναι ενα εγγραφο κατασκευασμένο.

Για τον εθνικοσοσιαλισμό και το ναζιστικό χαιρετισμό: «Δεν ήταν ο επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής. Εγώ χαιρέτισα έτσι μερικες φορες. Τον θεωρω ελληνικό. Οι κομμουνιστές είχαν αριστερή γροθιά, οι εθνικιστές είχαν το δεξί χέρι σηκωμένο ψηλά. Για αυτό με αποκάλεσαν "φασίστα" αλλά φασίστας δεν είμαι σε καμία περιπτωση. Σε κάθε περίπτωση, έχω από την πρόταση του Ντογιάκου στο Συμβούλιο ότι η ιδεολογία του κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη».
 

Για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες: «Με διαβεβαίωσαν από το περιβαλλον στον Πειραιά ότι δεν ίσχυε κάτι. Δεν θυμάμαι ποιος... Ένας Παναγιώτης ήταν. Δεν υπήρχαν γραφεία. Ήταν άγνωστη περιοχή για μένα το Πέραμα. Δεν ξέρω πώς να πάω. Δεν είμαι ανόητος. Τίι οφελος θα είχε η ΧΑ να χτυπήσει αλλοδαπούς αλιεργάτες στο Πέραμα; Και σήμερα το καταδικάζω».

Ο Ν. Μιχαλολιάκος έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Τάκη Μπαλτάκο και στο περίφημο βίντεο του Κασιδιάρη αναφέροντας ότι «τον γνώριζα από το 1973, όταν ήμασταν μαζί σε διάφορες οργανώσεις, στη συνέχεια είχα πολλές επαφές μαζί του, έτσι είχα το θάρρος κάποιων συνομιλιών. Μου τα είπε κι εμένα ο Μπαλτάκος. Μου προκαλεί εντύπωση που η δικαιοσύνη, αυτοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, δεν τον κάλεσαν να καταθέσει, ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να γίνει έρευνα. Αλλά πώς να κάνει κανείς έρευνα στον γγ των κυβερνήσεων Σαμαρά επί των ημερών Σαμαρά».

Επανέλαβε τα περί ξεκάθαρης πολιτικής στόχευσης επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά και λέγοντας ότι ο Τάκης Μπαλτάκους τον είχε ενημερώσει για το ποιοι υπουργοί δεν ήθελαν να γίνουν διώξεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα