Ελλάδα

Απολογείται σήμερα στον ανακριτή ο Αλ. Λυκουρέζος


Με ανοιχτό το ενδεχόμενο προφυλάκισής του, απολογείται σήμερα ενώπιον του ειδικού εφέτη-ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση της «μαφίας των φυλακων» και για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου.

 Ο κ. Λυκουρέζος αρνείται τις κατηορίες και θα εκθέσει  τα επιχειρήματά του στον ανακριτή, επιδιώκοντας πρωτίστως να αποφύγει την προφυλάκιση. Οπως γνωστοποίησε ο συνήγορός του, πριν προσέλθει να απολογηθεί,θα καταθέσει αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα για παραβίαση του νόμου που αφορά στο τεκμήριο αθωότητας.Η αγωγή αφορά δηλώσεις της οι οποίες –κατά την άποψη του κ. Λυκουρέζου - τον εμφανίζουν ως ένοχο πριν ακόμα απολογηθεί.

Συγκατηγορούμεόος του για την ίδια υπόθεση είναι ο επίσης δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και θα απολογηθεί σήμερα.

Ο Αλ. Λυκουρέζος, ο οποίος παρέμεινε κρατούμενος όλο το Σαββατοκύριακο στη ΓΑΔΑ, συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, βάσει εντάλματος που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Η σύλληψή του έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από πλευράς του νομικού κόσμου. Δεκαπέντε πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, σε κοινή ανακοίνωση τους εκφράζουν  έντονες αντιρρήσεις για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των δύο δικηγόρων, επισημαίνοντας τους κινδύνουν που δημιουργούνται για την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή των νόμων.