Αγορές

Απωλειών συνέχεια στις αγορές της Ευρώπης


Με ήπια πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με το εμπόριο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτικών κύκλων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς απογοητευμένο δείχνει το Πεκίνο για την επικείμενη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, όπως μεταφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο CNBC. Η διάθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε, φέρεται να είναι η αιτία. Παράλληλα, σημειώνεται πως η Κίνα θεωρούσε ότι η Ουάσινγκτον είχαε συμφωνήσει στην απόσυρση των συγκεκριμένων δασμών.

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν τόνισε πως η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αγγίξει ακόμα τα όρια της νομισματικής της πολιτικής και πρόσθεσε πως παρά την άνευ προηγουμένου νομισματική χαλάρωση η ΕΚΤ διαθέτει και άλλα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της αν χρειαστεί και η χρήση τους θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες περιστάσεις.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναβάλλει την επικείμενη μείωση του εταιρικού φόρου στη Βρετανία στο 17%, κατά το 2020, καθώς θέλει να δώσει προτεραιότητα στις δημόσιες δαπάνες.

Την ίδια ώρα, η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών αναμένεται να παραμείνει «χαμηλότερη από τη (μακροχρόνια) τάση του» στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, εν μέσω εντάσεων και αύξησης των δασμών σε βασικούς τομείς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Το τελευταίο τριμηνιαίο βαρόμετρο του ΠΟΕ έδειξε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 έναντι αύξησης 3,5% την ίδια περίοδο του 2018. «Ορισμένοι παράγοντες του βαρόμετρου έχουν σταθεροποιηθεί από τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου, ενώ άλλοι παραμένουν σε πτωτική τροχιά, αντανακλώντας τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την αύξηση των δασμών σε βασικούς τομείς», ανέφερε ο ΠΟΕ. Οι δείκτες αεροπορικών μεταφορών εμπορευμάτων, πρώτων υλών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων «επιδεινώθηκαν περαιτέρω κάτω από τη (μακροχρόνια) τάση», με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη εξασθένιση εν μέσω αυξήσεων των δασμών, ενώ τα εμπορεύματα που είναι σχετικά με αυτοκίνητα και οι μεταφορές φορτίων με πλοία σταθεροποιήθηκαν, σημείωσε ο ΠΟΕ.

Στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού, συναντήθηκε, σήμερα, στον Λευκό Οίκο, πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Οι δύο πλευρές μίλησαν για «την ανάπτυξη της οικονομίας, την απασχόληση και τον πληθωρισμό». Η Fed ανακοίνωσε πως στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Παράλληλα, τόνισε πως ο Πάουελ «δεν συζήτησε για τις προσδοκίες του σχετικά με τη νομισματική πολιτική», αλλά διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα βασιστούν στις εισερχόμενες πληροφορίες σχετικά με την οικονομία και ότι θα δράσει βασιζόμενη «αποκλειστικά σε προσεκτική, αντικειμενική και μη πολιτική ανάλυση».  Με ανάρτηση του στα social media, oΤραμπ δήλωσε πως είχε μια πολύ καλή και εγκάρδια συνάντηση με τον επικεφαλής της Federal Reserve, συμπληρώνοντας πως «συζητήθηκαν όλα, μεταξύ των οποίων τα επιτόκια, τα αρνητικά επιτόκια, ο χαμηλός πληθωρισμός, η χαλάρωση, η ισχύς του δολαρίου και ο αντίκτυπος της στη μεταποίηση, το εμπόριο με την Κίνα, την Ε.Ε. και άλλους».

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως νέα τρίμηνη παράταση στις συναλλαγές αμερικάνικων επιχειρήσεων με την κινεζική εταιρία Huawei, έδωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.Τo υπουργείο Εμπορίου έχει θέσει από τον Μάιο τη Huawei στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Από τότε όμως δίνει παρατάσεις στην απαγόρευση συναλλαγών, παρέχοντας ειδικές άδειες 90 ημερών στην εταιρία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 70 δισ. δολάρια που δαπανά ετησίως η Huawei για την προμήθεια εξαρτημάτων από διάφορους κατασκευαστές ανά τον κόσμο, τα 11 δισ. καταλήγουν σε αμερικανικές εταιρείες όπως η Qualcomm και η Micron Technology.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 405.99 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,704.92 μονάδες, με πτώση 0.18%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έμεινε, χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση, στις 7,307.7 μονάδες. 

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,207.01 μονάδες, με απώλειες 0.26%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,929.79 μονάδες, μειώθηκε κατά 0.16%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 23,463.98 μονάδες, διολισθαίνοντας κατά 0.53%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 9,258 μονάδες.