Αγορές

Απώλειες στις ασιατικές αγορές


Απώλειες καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει ισχυρές απώλειες σχεδόν 2,5% στις 27.448 μονάδες, όπως και ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,9%.

Στην ηπειρωτική Κϊνα, πτώση 1,15% καταγράφει ο Shanghai Composite στις 3.423 μονάδες, 1,20% ο CSI στις 4.984 μονάδες και 1,05% ο Shenzen στις 13.917 μονάδες.

Στη Σεούλ υποχωρεί 1,18% ο Kospi στις 3.124 μονάδες, όπως και στο Χονγκ Κονγκ 1,5% ο Hang Seng στις 27.807 μονάδες και  στην Αυστραλία 0,99% ο ASX στις 7.209 μονάδες.

Οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν υψηλότερες του αναμενόμενου πιέσεις στις τιμές, τρόμαξαν τους επενδυτές στην Ασία, με αποτέλεσμα οι ασιατικές μετοχές να κάνουν «βουτιά» σε χαμηλό επτά εβδομάδων.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έκαναν το μεγαλύτερο «άλμα» των τελευταίων 12 ετών τον Απρίλιο, καθώς η έκρηξη της ζήτησης εν μέσω του ανοίγματος της οικονομίας μετά τα lockdowns της πανδημίας, ήρθε αντιμέτωπη με περιορισμούς στην προσφορά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Το άλμα στις τιμές αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες αυξήσεις στα αεροπορικά ναύλα, στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και στα κόστη διαμονής, που ενδεχομένως όμως να είναι μια μεταβατική φάση.

Στελέχη της Fed πάντως προσπάθησαν αμέσως να υποβαθμίσουν την επίπτωση που έχουν οι αριθμοί ενός μεμονωμένου μήνα, με τον αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να σημειώνει πως τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα είναι απαραίτητα για αρκετό καιρό ακόμα.

Διαβάστε επίσης