Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς ο φόβος νέας τραπεζικής κρίσης ταλανίζει τους επενδυτές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ έντεκα μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεσμεύθηκαν χθες, Πέμπτη, να στηρίξουν την First Republic, την 14η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ βάσει ενεργητικού, καθησυχάζοντας τους φόβους των αγορών για μια νέα τραπεζική κατάρρευση ύστερα από αυτές των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate την τελευταία εβδομάδα. Μια προσπάθεια που χαιρετίστηκε από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), το υπουργείο Οικονομικών και δύο χρηματοπιστωτικούς ρυθμιστικούς φορείς, καθησυχάζοντας κάπως τους τρομοκρατημένους επενδυτές για τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε από την SVB Financial Group, μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank. Η SVB Financial Group έκανε γνωστό πως έχει περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αιτούμενη να ενταχθεί στον πτωχευτικό κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Νέα Υόρκη. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η τράπεζα να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία και να αποπληρώσει τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ομολόγων.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό θέλησε επίσης να δώσει διαβεβαιώσεις σήμερα το πρωί. «Οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εξαιρετικά σταθερές», δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στο BFM Business, και «δεν βρίσκονται στην κατάσταση που είναι ορισμένες αμερικανικές τράπεζες για έναν πολύ απλό λόγο, ότι δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες».

Ισχυρή πτώση κατέγραψε, νωρίτερα, η μετοχή της Credit Suisse, πέφτοντας 11,10% στο 1,7975 ελβετικά φράγκα, μία ημέρα μετά την ανάπαυλα που της έδωσε η βοήθεια που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, αλλά η αύξηση των τιμών συνέχισε να επιταχύνεται λόγω της αύξησης του κόστους των υπηρεσιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτό το μήνα. Σύμφωνα με το Reuters, o πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησε στο 8,5% τον Φεβρουάριο από 8,6% έναν μήνα νωρίτερα, καθώς η μεγάλη πτώση του ενεργειακού κόστους αντισταθμίστηκε από την άνοδο των τιμών σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς. Η υποκείμενη αύξηση των τιμών συνέχισε να επιταχύνεται και ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, δείκτης που παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτινάχθηκε στο 5,6% από 5,3%. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη για να αντιμετωπίσει μια ιστορική άνοδο των τιμών και οι νέες προβλέψεις της έδειξαν ότι η υποκείμενη αύξηση των τιμών θα είναι επίμονη για τα επόμενα χρόνια, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% έως το 2025.

Ο ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας ανοδικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες, ανακοίνωσε πως ύστερα από ανάπτυξη 3,2% πέρυσι, η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ανάπτυξη 2,6%. Στις ενδιάμεσες οικονομικές του προβλέψεις, ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη από το 2,2% στις προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις του Νοεμβρίου, επικαλούμενος τη μείωση στις τιμές ενέργειας και τροφίμων και τη χαλάρωση στην Κίνα των περιορισμών για την COVID. Την επόμενη χρονιά, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,9% --συγκριτικά με 2,7% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο-- καθώς εξασθένησε το πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Επίσης προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) θα υποχωρήσει από το 8,1% πέρυσι στο 5,9% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5% το 2024 – και πάλι αρκετά υψηλότερα πάνω από τους στόχους παρά τις αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες. Ο Οργανισμός προέβλεψε ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν στο 5,25-5,5% στις ΗΠΑ και στο 4,25% στην ευρωζώνη και τη Βρετανία με την υποχώρηση του πληθωρισμού πιθανόν να επιτρέπει μια «ήπια» χαλάρωση την επόμενη χρονιά.

Ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί από το 1,5% φέτος στο 0,9% την επόμενη χρονιά καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν τη ζήτηση. Με την αμερικανική αγορά εργασίας να αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο, η πρόβλεψη για φέτος ήταν αυξημένη από το 0,5% τον Νοέμβριο και μειωμένη από το 1,0% για το 2024. Χάρη στη χαλάρωση των μέτρων για την COVID, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,3% φέτος και 4,9% το 2024, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου για 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα. Η προοπτική για την ευρωζώνη επίσης βελτιώθηκε χάρη στη μείωση στις τιμές ενέργειας με το μπλοκ να αναμένεται να δει ανάπτυξη φέτος 0,8% και 1,5% το 2024. Οι προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ ήταν για ανάπτυξη 0,5% και 1,4%, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 436.23 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.22%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,068.45 μονάδες, με κέρδη 1.18%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,336.17 μονάδες, πέφτοντας 1%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,768.75 μονάδες, με βουτιά 1.33%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,925.4 μονάδες, διολίσθησε 1.43%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,505 μονάδες, με άνοδο 1.60%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,720.4 μονάδες, χάνοντας 1.91%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα