Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αρχικά έδειξαν ενδείξεις ανάκαμψης από τις μεγάλες απώλειες που πυροδότησαν οι εκτιμήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων διεθνώς.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία». «Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε. Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος (…) και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του», τόνισε. Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε.

Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Κίνας στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το ετήσιο επιτόκιο μεσοπρόθεσμης δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF) στο 2,75% και παράλληλα ενώ διοχέτευσε 400 δισ. γουάν (57,45 δισ. δολάρια) στην αγορά μέσω του χρηματοπιστωτικού μέσου. Συνολικά 600 δισ. γιεν σε δάνεια MLF έληξαν σήμερα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας διοχέτευσε επίσης ρευστότητα ύψους 2 δισ. γιεν μέσω των επταήμερων συμφωνιών αντίστροφης επαναγοράς. Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα MLF και τα επιτόκια αντίστροφης χρηματοδότησης τον Αύγουστο, κάτι που οδήγησε στη μείωση του κόστους βασικού δανείου αναφοράς, για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Αναθεώρησε προς τα πάνω το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2021 η ισπανική στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, και συγκεκριμένα στο 5,5% από το αρχικό 5,1%, μετά από τον υπολογισμό των τελικών στοιχείων για το έτος. Το ΙΝΕ αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία του 2020, όταν οι περιορισμοί για την πανδημία επηρέασαν την οικονομική ανάπτυξη, σε ύφεση 11,3% από την αρχική εκτίμηση για ύφεση 10,8%. Η ύφεση του 2020 ήταν η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί, ενώ η αναθεωρημένη ανάκαμψη του 2021 κατά 5,5%, παραμένει χαμηλότερη από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης για 6,5%.

Λιγότερες ήταν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κινήθηκαν, για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έπεσαν κατά 5.000 στις 213.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Η πρόβλεψη των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έφτανε τις 227.000 νέες αιτήσεις.  Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, ένας λιγότερο ευμετάβλητος δείκτης, μειώθηκε στις 224.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο. Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας ανέβηκε οριακά στο 1,4 εκατ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επρόκειτο να συνεδριάσει για τη νομισματική πολιτική, αλλά αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 415.13 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.57%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,541.05 μονάδες, με πτώση -0.74%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,280.77, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,957.93 μονάδες, με βουτιά 0.54%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,157.84 μονάδες, διολίσθησε 1.04%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,376 μονάδες, με απώλειες 0.17%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,087.48 μονάδες, με κέρδη 0.40%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα