Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, εν μέσω ενίσχυσης των ανησυχιών ότι η ταχεία αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και σε στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς, νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο 1,5 έτους υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ωθεί ανοδικά το δολάριο και έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία είχαν εκτιναχθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια ισχυρής νομισματικής στήριξης και χαμηλότοκου δανεισμού.

Ο πληθωρισμός άρχισε να επιβραδύνεται τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, με την τιμή της βενζίνης να μειώνεται αφού είχε αυξηθεί σημαντικά τον Μάρτιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένει ακόμη υψηλός, γεγονός που βλάπτει τη δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο κυμάνθηκε στο 8,3%, έναντι 8,5% τον Μάρτιο. Αυτή ήταν η πρώτη υποχώρηση του πληθωρισμού έπειτα από οκτώ μήνες. Παρά την υποχώρηση αυτή, η αύξηση των τιμών παραμένει ισχυρή, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Απρίλιο του 1981 (+9,4%). Η τιμή της βενζίνης, που είχε εκτοξευτεί τον Μάρτιο λόγω του πολέμου, μειώθηκε κατά 6,1%. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που συνέβαλαν στον αυξημένο πληθωρισμό λόγω της έλλειψης που παρουσιάζεται στους ημιαγωγούς (τσιπ), μειώθηκε ελαφρά τον Απρίλιο (-0,4%), για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Το 11% έφτασε ο πληθωρισμός χονδρικής, τον Απρίλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το CNBC, ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος παρακολουθεί πόσα εισπράττουν οι κατασκευαστές για τα προϊόντα τους στην αρχική τους πώληση, ενισχύθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση. Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο δομικός δείκτης ανέβηκε 0,6% μηνιαίως και 6,9% σε επίπεδο έτους, όπως ανέφεραν οι εκτιμήσεις του Dow Jones. Παράλληλα, οι Αμερικάνοι που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 203.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου, από 202.000 μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν απώλειες στις 193.000.Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διολίσθησε στα 1,343 εκατομμύρια από 1,384 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, η οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% τον Μάρτιο, αλλά αναπτύχθηκε 0,8% στο α΄ τρίμηνο του 2022.

Στη Γερμανία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε, νωρίτερα, 12 μ.β. στο 0,875%, το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων.

Το πετρέλαιο δεν θα λείψει βραχυπρόθεσμα από τον κόσμο παρά την αυξανόμενη απομόνωση της Ρωσίας, καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται και η παραγωγή αυξάνεται σε άλλες χώρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 424.40 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.75%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,611.05 μονάδες, με πτώση 1.01%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,227.65 μονάδες, πέφτοντας 1.63%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,732.89 μονάδες, με βουτιά 0.69%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,206.26 μονάδες, διολίσθησε 1.01%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,582 μονάδες, με απώλειες 0.6%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,202.53 μονάδες, μειωμένος κατά 1.32%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα