Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για έξαρση των κρουσμάτων της COVID-19 και αύξηση των επιτοκίων.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν ζήτησε σήμερα να επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί προκειμένου να ανασχεθεί η «δραματική» αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα. Ο δείκτης επίπτωσης επτά ημερών –ο αριθμός των ανθρώπων ανά 100.000 κατοίκους που έχουν μολυνθεί από covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα—έφτασε σήμερα τους 399,8, αυξημένος από τους 386,5 που ήταν χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Παράλληλα,  από την Παρασκευή η Αυστρία βρίσκεται σε καθολικό lockdown.

H Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, διευκρίνισε ότι αυτό που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο δεν είναι το PEPP, αλλά οι καθαρές ομολόγων της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αυτού (δηλαδή οι νέες αγορές θα αντιστοιχούν στις λήξεις ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η κεντρική τράπεζα). «Το PEPP δεν θα εξαφανισθεί όταν οι καθαρές αγορές ομολόγων μηδενισθούν. Μερικές φορές ο κόσμος κάνει λόγο για λήξη του PEPP. Το PEPP δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Πιθανόν να ισχύσει αυτό για τις καθαρές αγορές, αλλά όχι για το ίδιο το PEPP». Η Σνάμπελ τόνισε την επιτυχία του PEPP, χάρη στην ευελιξία που είχε όσον αφορά στις αγορές ομολόγων, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε κάποια ευελιξία για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο κατακερματισμού της αγοράς». Πάντως, σημείωσε ότι με την πάροδο του χρόνου το όφελος από τις αγορές ομολόγων εξασθενεί και θα πρέπει αυτές να αντικατασταθούν με άλλα μέσα. «Υπάρχουν, από τη μία πλευρά, φθίνουσες αποδόσεις σχετικά με τις αγορές ομολόγων και, από την άλλη πλευρά αυξανόμενες παρενέργειες», είπε, προσθέτοντας: «Για αυτό, τελικά, θα υπάρξει στροφή από τις αγορές ομολόγων προς άλλα μέσα, κυρίως στην καθοδήγηση για τη μελλοντική πολιτική μας». Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί. «Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί», τόνισε. «Η αβεβαιότητα όσον αφορά τον ρυθμό και την έκταση της μείωσης (του πληθωρισμού) έχει αυξηθεί και θα πρέπει να τη λάβουμε υπόψη», πρόσθεσε. Η Σνάμπελ υποβάθμισε τον κίνδυνο για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης λόγω της νέας έξαρσης του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που παίρνουν ορισμένες χώρες, λέγοντας ότι αυτά μόνο βραχυπρόθεσμα θα επιβραδύνουν την πορεία της, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Ανοδο κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα, κατά τον Νοέμβριο, εν μέσω νέου κύματος της πανδημίας. Ο σύνθετος PMI της IHS Markit σημείωσε αύξηση στις 55,8 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απώλειες, με τον δείκτη να φτάνει στις 53,2 μονάδες. Ο ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 56,6 μονάδες από τις 54,6 μονάδες, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση στις 53,5 μονάδες. Ωστόσο η αισιοδοξία εξανεμίστηκε καθώς τα νέα lockdowns είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις υπηρεσίες. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 66,6 μονάδες από τις 69 μονάδες. Η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή και ο ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 58,6 από τις 58,3 μονάδες. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, σημείωσε άνοδο στις 53,8 από τις 53,3 μονάδες.

Διολίσθησε η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Νοέμβριο, παρά τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις πρώτων υλών. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit έπεσε στις 56,5 μονάδες στα μέσα Νοεμβρίου από 57,6 τον Οκτώβριο. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 57 μονάδες από 58,7 τον Οκτώβριο. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 59,1 μονάδες από 58,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στις 59 μονάδες. Η μέτρηση για τις τιμές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για εισροές ανέβηκε στις 78,1 μονάδες, όντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Oι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου σε μια προσπάθεια να οδηγήσουν σε μείωση τις τιμές του μαύρου χρυσού, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

H αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ σε Amazon και Apple για φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη στην πώληση προϊόντων Apple και Beats.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 479.97 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 1.13%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,283.65 μονάδες, με πτώση 1.27%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,269.61 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.20%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,938.37 μονάδες, με βουτιά 1.10%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,044.62 μονάδες, διολίσθησε 0.85%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,946 μονάδες, με απώλειες 1.60%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 8,816.34 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις