Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς  στο τρίτο τρίμηνο η κινεζική οικονομία κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο, λόγω των ενεργειακών ελλείψεων καθώς και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην αγορά ακινήτων.

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας με έκθεση στην Κίνα, μεταξύ των οποίων των LVMH και Kering, σημείωσαν πτώση περίπου 2% αφού ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε επέκταση του φόρου κατανάλωσης.

Στην κοινή φθινοπωρινή τους έκθεση για την πορεία της γερμανικής οικονομίας τα πέντε κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα διορθώνουν προς τα κάτω τις εαρινές εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη από το 3,7% στο 2,4%. Οι κύριοι λόγοι για τις προσαρμογές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας και το πρόβλημα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει το 2022, όσο αποκλιμακώνεται σταδιακά το ζήτημα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι οικονομολόγοι τοποθετούν το καλοκαίρι την επιστροφή της γερμανικής οικονομίας στην «κανονικότητα». Σημαντική ώθηση στην οικονομία αναμένουν τα ινστιτούτα από την κατανάλωση, επειδή, όπως σημειώνουν, οι πολίτες θα ξοδέψουν οικονομίες από τη «σκληρή περίοδο» της πανδημίας. Για την επόμενη χρονιά τα ινστιτούτα αισιοδοξούν ότι η ανάπτυξη που δεν ήρθε φέτος θα έρθει το 2022 ενισχύοντας το γερμανικό ΑΕΠ κατά 4,8%. Τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα αναφέρονται και στον πληθωρισμό, ο οποίος λόγω της ενεργειακής κρίσης ξεπέρασε τον Σεπτέμβριο το ψυχολογικό φράγμα του 4%, καταρρίπτοντας ρεκόρ σχεδόν τριακονταετίας. Για το τρέχον έτος τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 3%, ενώ το 2022 εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσει το 2,5%.

Στα εταιρικά νέα, η βρετανική Tesco άρχισε πρόγραμμα για την επαναγορά μετοχών μέχρι και 500 εκατ. στερλίνες (686 εκατ. δολάρια), ενώ η Ford ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει μέχρι και 230 εκατ. στερλίνες για την κατασκευή εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα, στο εργοστάσιο της Halewood στη Βόρεια Αγγλία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 467.03 μονάδες, μειωμένος κατά 0.50%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,151.65 μονάδες, με πτώση 0.75%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,203.2 μονάδες, χάνοντας 0.43%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,472.8 μονάδες, με βουτιά 0.73%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,673.1 μονάδες, διολίσθησε 0.81%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,268 μονάδες, με απώλειες 0.83%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,934.5 μονάδες, χάνοντας 0.69%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις