Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τα οικονομικά στοιχεία να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, παρόλο που αναθέωρησε προς τα πάνω η Eurostat το ΑΕΠ της ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2021 το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 14,3% σε ετήσια βάση, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 2% και 13,6% αντίστοιχα. Ωστόσο ο όγκος του ΑΕΠ παραμένει κατά 2,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ-Covid υψηλά, όταν στις ΗΠΑ βρίσκεται 0,8% από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με το Reuters. Επιπροσθέτως, η απασχόληση στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο (έναντι αρχικής μέτρησης για άνοδο 0,5%) και κατά 1,8% σε ετήσιο επίπεδο. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 3,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,5% στην ΕΕ (μετά από πτώση 2,1% στη ζώνη του ευρώ και πτώση 1,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο).

Επιδεινώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το επενδυτικό κλίμα το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η έλλειψη πρώτων υλών και οι ελλείψεις σε τσιπ θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη όπως γράφει το πρακτορείο Reuters. Όπως ανακοίνωσε το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο ZEW, ο δέικτης για το επενδυτικό κλίμα υποχώρησε στις 26,5 από 40,4 μονάδες τον Αύγουστο. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε πτώση στις 30 μονάδες. Οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και τις αποφάσεις σχετικά με τους ρυθμούς αγοράς ομολόγων.

Σε κοινή επιστολή τους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι 24 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών και αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες στην ΕΕ ακολουθεί την παγκόσμια συμφωνία που είναι γνωστή ως Βασιλεία ΙΙΙ. Στη διάρκεια του φθινοπώρου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει πρόταση σχετικά με επικαιροποιημένους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες εντός της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες επιθυμούν να τονίσουν ιδιαίτερα ότι τo κατώτατο όριο για τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού και η τυποποιημένη μέθοδος για τον πιστωτικό κίνδυνο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη διεθνή συμφωνία και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εισαγάγει ειδικές για την ΕΕ αποκλίσεις από τους κανόνες. Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όσο και προς το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις οικονομίες γενικότερα. Είναι επομένως σημαντικό οι παγκόσμιες συμφωνίες να τηρούνται πλήρως, εγκαίρως και με συνέπεια.

Η  Deutsche Telekom κατέληξε σε συμφωνία ανταλλαγής μετοχών με τον όμιλο Softbank προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό της στην αμερικανική μονάδα T-Mobile και πούλησε τη μονάδα της στην Ολλανδία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 472.98 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.47%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,226.45 μονάδες, με απώλειες 0.46%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,150.3 μονάδες, χάνοντας 0.51%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,841.95 μονάδες, με βουτιά 0.57%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,726.07 μονάδες, διολίσθησε κατά 0.26%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,068 μονάδες, με πτώση 0.74%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,882.5 μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις