Αγορές

Απώλειες σχεδόν 2% στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τη νέα στρατηγική που χάραξε για τον πληθωρισμό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάζοντας πλέον ως στόχο το 2%.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δημοσίευσε σήμερα τη νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής του. Το ΔΣ θεωρεί ότι η σταθερότητα των τιμών διατηρείται καλύτερα με την επιδίωξη στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρνητικές και οι θετικές αποκλίσεις του πληθωρισμού από τον στόχο είναι εξίσου ανεπιθύμητες. Όταν η οικονομία λειτουργεί κοντά στο κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, απαιτείται ιδιαίτερα σθεναρή ή επίμονη δράση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η παγίωση αρνητικών αποκλίσεων από τον στόχο για τον πληθωρισμό. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ακόμη ότι η δέσμη των επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθεί να αποτελεί το πρωταρχικό μέσο άσκησης νομισματικής πολιτικής. Τα άλλα μέσα, όπως η παροχή ενδείξεων σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, που την τελευταία δεκαετία βοήθησαν στη μείωση των περιορισμών που δημιουργεί το κατώτατο επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ και θα εφαρμόζονται κατά περίπτωση. Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) εξακολουθεί να είναι ο ενδεδειγμένος δείκτης για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η συμπερίληψη του κόστους που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση στον ΕνΔΤΚ θα απεικόνιζε καλύτερα τον πληθωρισμό που αφορά τα νοικοκυριά και ότι η συμπερίληψη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυετές σχέδιο, Επομένως, στο ενδιάμεσο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λαμβάνει υπόψη, στο πλαίσιο των αξιολογήσεών του για τη νομισματική πολιτική, δείκτες μέτρησης του πληθωρισμού που περιλαμβάνουν αρχικές εκτιμήσεις του κόστους ιδιοκατοίκησης για να συμπληρώσει τη δέσμη ευρύτερων δεικτών πληθωρισμού που έχει στη διάθεσή του. Αξίζει να σημειωθεί πως αναγνώρισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές συνέπειες για τη σταθερότητα των τιμών και για τον λόγο αυτόν, δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης σχετικά με το κλίμα.

Στη Γερμανία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ξανά τον Μάιο, κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, μετά από την προς τα κάτω αναθεωρημένη αύξηση κατά 0,2% τον Απρίλιο. Οι εισαγωγές ανέβηκαν 3,4% σε μηνιαία βάση, παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,4%.

Τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία βρέθηκαν στο κόκκινο και οι επενδυτές αξιολογούν τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις οικονομίες. Το Πεκίνο αυστηροποιεί την επίβλεψη κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, πολλές εκ των οποίων είναι τεχνολογικές.

Χθες, με κέρδη έκλεισε η συνεδρίαση στη Wall Street μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας συζήτησαν την περιστολή των αγορών ομολόγων στην τελευταία τους συνάντηση, αλλά δεν έδειξαν να βιάζονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τα πρακτικά. Κάποιοι, αξιωματούχοι επισήμαναν στη συνεδρίαση ότι η ανάκαμψη της οικονομίας προχωράει νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν και ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια υπερβολική άνοδο του πληθωρισμού, κάτι που συνηγορεί υπέρ του περιορισμού της νομισματικής τόνωσης. Ωστόσο, η κυρίαρχη τάση ήταν πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη και ότι οι αγορές πρέπει να έχουν προετοιμαστεί πρώτα πολύ καλά για την όποια αλλαγή.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 451.39 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.77%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,991.99 μονάδες, με πτώση 2.12%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,034.04 μονάδες, πέφτοντας 1.64%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,414.5 μονάδες, με βουτιά 1.77%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,396.73 μονάδες, διολίσθησε κατά 2.01%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,639.5 μονάδες, με απώλειες 2.55%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,649 μονάδες, χάνοντας 2.32%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις