Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. 

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς  ο σύνθετος δείκτης PMI της μεταποίησης και των υπηρεσιών ανέβηκε στο 30,5 το Μάιο, ενώ τον Απρίλιο έφτασε το 13,6. Οι αναλυτές περίμεναν τον δείκτη στο 27,0. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 39,5 από 33,4 τον Απρίλιο, ενώ ο PMI των υπηρεσιών άγγιξε το 28,7 από 12 τον προηγούμενο μήνα. 

Η βιομηχανία της Κίνας αναμένεται να συνεχίσει την ανάκαμψή της στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 με έμφαση στη συνέχιση της λειτουργίας της, αλλά και στην υλοποίηση πρωτοβουλιών για την απελευθέρωση της εσωτερικής ζήτησης, όπως δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος. Ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής δήλωσε ότι ποσοστό 99,1% των κινεζικών βιομηχανιών με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων γουάν (περίπου 2,82 εκατομμυρίων δολαρίων) είχε επιστρέψει στην παραγωγή, μέχρι τη Δευτέρα. Ποσοστό 95,4% των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις αυτές, είχαν επιστρέψει στην εργασία τους.

Η Lufthansa επιβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το γερμανικό Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας για κρατική στήριξη ύψους έως 9 δισ. ευρώ, σε μια συμφωνία που μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση μεριδίου στην εταιρεία από το Ταμείο. Το πακέτο θα περιλαμβάνει ένα δάνειο 3 δισ. ευρώ από την KfW -μια γερμανική κρατική τράπεζα- και την αγορά μεριδίου από το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας, γνωστό ως WSF. Το WSF θα αποκτήσει μερίδιο 20% στην Lufthansa μέσω μελλοντκής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία. "Επιπρόσθετα, αναμένεται να συμφωνηθεί ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με το WSF, το οποίο θα μπορεί να ανταλλαχτεί με ένα επιπλέον ποσοστό 5% συν μια μετοχή στην ονομαστική αξία στην περίπτωση μιας εξαγοράς μετοχών από τρίτο μέρος", πρόσθεσε.

Χθες η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νόμο που μπορεί να αποκλείσει κινέζικες εταιρείες από την εισαγωγή των μετοχών τους στις αμερικανικές αγορές, αλλά και την άντληση χρημάτων από Αμερικανούς επενδυτές. 

Στο μέτωπο της πανδημίας, το John Hopkins University γνωστοποίησε πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 5 εκατ. με πάνω από 328.000 νεκρούς.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 339.9 μονάδες, μειωμένος κατά 0.85%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,905.25 μονάδες, με πτώση 1.26%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6,014.7 μονάδες, πέφτοντας 0.86%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 11,058 μονάδες, με βουτιά 1.48%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,445.45 μονάδες, διολίσθησε 1.15%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB βρέθηκε στις 17,079.5 μονάδες, με απώλειες 0.78%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 6,688 μονάδες.