Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές. με τον κορονοϊού να πλήττει και εταιρίες "κολοσσούς".

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν αρνητικά πρόσημα, καθώς η προειδοποίηση της Apple είναι πλήγμα για τις μετοχές προμηθευτών τεχνολογικών εταιρειών, την ώρα που επιμένει ο φόβος του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν προσωρινές δυσκολίες στην παγκόσμια τροφοδοσία των συσκευών iPhones, σύμφωνα με την εταιρία, αφού τόσο η ζήτηση (πωλήσεις) όσο και η προσφορά (παραγωγή) έχουν επηρεαστεί από την επιδημία της νόσου COVID-19 στην Κίνα. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί λιγότερα iPhones θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στο εξωτερικό.  

Όσον αφορά τον απολογισμό των νεκρών από το ξέσπασμα επιδημίας πνευμονίας στην ηπειρωτική Κίνα, ανήλθε σε 1.868 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αυξημένος κατά 98 από την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα Τρίτη. Σε όλη την επικράτεια, εντοπίστηκαν 1.886 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, αριθμός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων στην Κίνα μέχρι στιγμής σε 72.436.

Νωρίτερα, αποδοχή αιτήσεων για νέες δασμολογικές απαλλαγές σε 696 προϊόντα που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι δέχεται η Κίνα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται βασικά αγροτικά και ενεργειακά προϊόντα, όπως το χοιρινό και το βοδινό κρέας, η σόγια, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Οι εξαιρέσεις, που είναι το τρίτο και πιο ουσιαστικό σετ που έχει δώσει η Κίνα από την έναρξη της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ.

Στα αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα, την ετοιμότητα της ευρωζώνης για δημοσιονομική τόνωση, σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομίας, υπογραμμίζουν με ανακοίνωση τους οι υπουργοί Οικονομικών του μπλόκ. Το ECOFIN γνωστοποίησε πως "εάν τα πτωτικά ρίσκα υλοποιηθούν, η δημοσιονομική απάντηση θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, με στόχο μια πιο υποστηρικτική στάση σε συνολικό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα πλήρη σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικαιροποίησαν σήμερα τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Τέσσερις χώρες ή εδάφη -οι Νήσοι Κάιμαν, το Παλάου, ο Παναμάς και οι Σεϋχέλλες- προστέθηκαν στον κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, διότι δεν συμμορφώθηκαν με τα απαιτούμενα πρότυπα εντός της προθεσμίας.

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου «μεταξύ ίσων» και δεν θα αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να τεθεί εμπόδιο στην ελευθερία του Λονδίνου να θέσει τους δικούς του κανόνες, προειδοποίησε κατά την πρώτη ομιλία του για το Brexit ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ.

Ο αριθμός των εργαζομένων στη Μεγάλη Βρετανία ήταν μεγαλύτερος κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, παρά τις εκλογές και το Brexit. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS, αυξήθηκαν κατά 180.000 στους 32,934 εκατ. Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, η ημίαπασχόληση ανέβηκε σημαντικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς απασχόληση μειώθηκε κατά 16.000 στα 1,290 εκατ. Ο δείκτης της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στο 3,8% και παρέμεινε σε χαμηλό 45 ετών.

Σημαντική πτώση κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, εξαιτίας του κορωνοϊού και τις ανησυχίες για ύφεση της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει το ερευνητικό ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης βρέθηκε στις 8,7 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 26,7 τον Ιανουάριο, όπου έφτασε σε υψηλό 4 ετών.

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο, με τις αλλαγές στους κανόνες εκπομπών ρύπων και στα κίνητρα των καταναλωτών να μειώνουν τη ζήτηση, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με την με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, οι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 7,4% τον περασμένο μήνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών και το Ηνωμένο Βασίλειο, αγγίζοντας τα 1,135 εκατ. οχήματα.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 430.04 μονάδες, πέφτοντας σχεδόν 0.45%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,836.65 μονάδες, με πτώση 0.43%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7,380.2  μονάδες, χάνοντας 0.71%.

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 13,679.02 μονάδες, με βουτιά 0.76%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,056.82 μονάδες, διολίσθησε 0.48%.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 25,223.51 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.41%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 10,004 μονάδες, με απώλειες 0.18%.