Αγορές

Απώλειες στη Wall - Σε υψηλό 8μήνου ο χρυσός


Με μικτά πρόσημα έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς αναμένονται εντός της εβδομάδας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε εκατέρωθεν αλλαγές, ενώ εκτιμάται πως την Πέμπτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει ότι ετήσιος δείκτης των τιμών καταναλωτή Δεκεμβρίου έπεσε στο 6,6% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα.

Έρευνα της Fed δείχνει πως οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη χώρα, καθώς και τη μείωση των προσωπικών τους δαπανών. Συγκεκριμένα, η μηνιαία Έρευνα των Προσδοκιών των Καταναλωτών των περιφερειών της Federal Reserve για τον Δεκέμβριο αναφέρει πως οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές καταναλωτή, σε βάθος ενός έτους, να πέφτει στο 5%, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με το CNBC. Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών ενός έτους της Fed της Νέας Υόρκης βρέθηκε σε επίπεδο ρεκόρ 6,8% τον Ιούνιο. Μακροπρόθεσμα, οι προσδοκίες μεταβλήθηκαν ελάχιστα, με τις προοπτικές σε ορίζοντα τριετίας να μένουν στο 3% και της πενταετίας να αυξάνονται στο 2,4%. Οι καταναλωτές θεωρούν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανέβουν κατά 4,1% και οι τιμές των τροφίμων θα ενισχυθούν 7,6% το 2023 και τα δύο ομώς δείχνουν πτώση 0,7 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley τόνισε ότι ενώ οι επενδυτές είναι γενικά απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και το risk premium για τις μετοχές βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 και αυτό υποδηλώνει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει πολύ χαμηλότερα από τις 3.500 με 3.600 μονάδες που υπολογίζει αυτή τη στιγμή η αγορά σε περίπτωση ήπιας ύφεσης. «Οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι σωστές από πλευράς κατεύθυνσης, αλλά λάθος ως προς το μέγεθος», είπε και πρόσθεσε ότι ο δείκτης αναφοράς θα μπορούσε να πέσει γύρω στις 3.000 μονάδες -περίπου 22% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο Ουίλσον σημείωσε πως παρόλο που η επιβράδυνση στον πληθωρισμό θα προσέφερε στήριξη στις αγορές ομολόγων, «είναι επίσης κάτι πολύ αρνητικό για την κερδοφορία».

Η αμερικανική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs θα αρχίσει εντός της εβδομάδας έναν από τους μεγαλύτερους κύκλους κατάργησης θέσεων εργασίας στον οποίο έχει προχωρήσει ποτέ, καταργώντας περίπου 3.200 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Η τράπεζα, που προσφέρει διάφορες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και απασχολούσε σχεδόν 44.000 εργαζομένους το 2021, αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή περί τα μέσα της εβδομάδας, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή ενημερωμένη για τα σχέδια της διοίκησής της, η οποία δεν κατονομάζεται.

H Κίνα ήρε την υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, βάζοντας τέλος σε τρία χρόνια απομόνωσης στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,517.95 μονάδες, με πτώση 0.33%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε σχεδόν αμετάβλητος στις 3,892.09 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 10,635.65 μονάδες, με άνοδο 0.63%.

To συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου ανέβηκε 0,4% ή 8,1 δολαρίων στα 1.877,8 δολάρια ανά ουγγιά, όντας σε υψηλό 8 μηνών, ήτοι από τις 6 Μαΐου του 2022, εξαιτίας της συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου.

Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου ανέβηκε 86 cents ή 1,2% στα 74,63 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το Brent Μαρτίου αυξήθηκε 1,08 δολ. ή 1,4% στα 79,65 δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα