Αγορές

Απώλειες στη Wall - Πτώση 500 μονάδων για τον Dow


Με ισχυρές απώλειες έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στις ΗΠΑ πλησιάζει σήμερα τις 200.000.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε μεγάλες απώλειες, καθώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εκτιμούν ότι οι άνθρωποι που θα χάσουν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσει τις 218.000 ως τις 10 Οκτωβρίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ο ιός «δεν απομακρύνεται», σημειώνοντας ότι σκοτώνει ακόμα 50.000 ανθρώπους την εβδομάδα, παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τράπεζες διακίνησαν μεγάλα ποσά που φέρονται να είναι παράνομα κεφάλαια για περίπου δύο δεκαετίες παρά τις προειδοποιήσεις για την προέλευση των χρημάτων. Τα δημοσιεύματα στο BuzzFeed και άλλα μέσα ενημέρωσης βασίστηκαν σε «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) που συντάχθηκαν από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen.

Οι αποκαλύψεις αποτυπώννουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικοί και χρηματοπιστωτικοί φορείς στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη ροή του βρώμικου χρήματος παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί σε τράπεζες την περασμένη δεκαετία. Η HSBC και η StanChart, μεταξύ άλλων παγκόσμιων τραπεζών, έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα τα τελευταία χρόνια για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στον Ιράν και των κανόνων ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος. 

Τα δημοσιεύματα έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για τις δύο βρετανικές τράπεζες, που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους στην Ασία, και έχουν πληγεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19, τις εντάσεις στις σινοαμερικανικές σχέσεις και την πολιτική αβεβαιότητα στο Χονγκ Κονγκ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 27,146.58 μονάδες, με πτώση 1.85%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,282.03 μονάδες, χάνοντας 1.13%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 10,778.8 μονάδες, με απώλειες 0.13%.