Αγορές

Απώλειες στη Wall παρά την παρέμβαση της Fed


Με πτώση έκλεισε απόψε η Wall Street, παρά τη οικονομική ενίσχυση που πρόσφερε η Fed στην αμερικάνικη οικονομία.

Συγκεκριμένα, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διολίσθησε, εξαιτίας της πανδημίας που συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, αφού στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 33.453, ενώ έχουν σημειωθεί και 400 θάνατοι.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά μέτρων που επιτρέπουν σε ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια προκειμένου να επιβιώσουν από τη «σοβαρή οικονομική αναταραχή» που προκαλεί ο νέος κορονοίός. Η Fed επανέλαβε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τις αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας 300 δισεκ. δολαρίων για τη «στήριξη της ροής πιστώσεων προς τους εργοδότες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι θα «συσταθεί ένα δανειακό πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που αποτελούν τη βάση του ιστού της αμερικανικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G20, τόνισε: «Το outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 είναι αρνητικό, μια ύφεση τουλάχιστον τόσο βαθιά όσο αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ή χειρότερη».

Η Goldman Sachs γνωστοποίησε ότι αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά περίπου 1% το 2020.

Χθες, οι κομματικές διαμάχες στη Γερουσία φρέναραν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 18,591.93 μονάδες, με απώλειες 3.04%.

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε τις 2,237.4 μονάδες, χάνοντας 2.93%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 6,860.67 μονάδες, με πτώση 0.27%.