Αγορές

Απώλειες στη Wall με το βλέμμα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον


Με πτώση έκλεισε, απόψε, η Wall Street, με τις σινο-αμερικάνικες εμπορικές κόντρες να δίνουν για άλλη μια μέρα τη σχετική ώθηση.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης "κοκκίνισε" και σήμερα, καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης δασμών αν υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα. 

Νωρίτερα, ο Τραμπ ζήτησε να μειώσει μια ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια, η Fed, υπογραμμίζοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι «δεμένη με χειροπέδες», εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής που ασκεί η αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ανέφερε ότι το ισχυρό δολάριο πλήττει την αμερικανική μεταποίηση. Ο Αμερικάνος πρόεδρος σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει τις συνομιλίες με την Κίνα για το εμπόριο και συμπλήρωσε ότι δεν είναι έτοιμος να συνάψει εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Την ίδια στιγμή, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να ασκεί μια συνετή νομισματική πολιτική ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της χώρας, υπογραμμίζοντας, σήμερα, ότι θα διατηρήσει το γουάν σταθερό. Στην τριμηνιαία έκθεση της η PBOC τόνισε πως θα καθοδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς αύξηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη μεταποίηση και τις ιδιωτικές εταιρείες, ενώ θα στηρίξει τις εμπορικές τράπεζες στην αναπλήρωση κεφαλαίων μέσω διάφορων καναλιών, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης αέναων ομολόγων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 26,287.51 μονάδες, με πτώση 0.34%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 άγγιξε τις 2,919.31 μονάδες, χάνοντας το 0.64% της αξίας του.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 7,959.14 μονάδες, με απώλειες 1%.