Αγορές

Μεγάλες απώλειες στη Wall - Έχασε πάνω από 4% ο Nasdaq


Με ισχυρές απώλειες έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ τα οικονομικά στοιχεία και οι επιχειρηματικές αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, καθώς άνοδο 1,1% ή 185 δισ. δολάρια σημείωσαν οι προσωπικές δαπάνες (PCE) στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, όπως αναφέρει έκθεση του Bureau of Economic Analysis την Παρασκευή. Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 107,2 δισ. δολάρια, ή 0,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 6,6% σε ετήσια βάση, μετά τις ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες. Οι τιμές της ενέργειας ανέβηκαν κατά 33,9% ενώ οι τιμές των τροφίμων 9,2%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών PCE, που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ενισχύθηκε κατά 5,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Απώλειες 7,56 δολ. ανά μετοχή (συνολικά κοντά στα 4 δισ. δολ.) επί εσόδων 116,44 δισ. δολ. (έναντι 108,52 δισ. δολ. την ίδια περίοδο πέρσι) γνωστοποίησε η Amazon για το α΄ τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, η Amazon σημειώνει ζημία της τάξης των $7,56 δολαρίων ανά μετοχή, δίχως να είναι άμεσα συγκρίσιμη με τις προβλέψεις για κέρδη 8,36 δολ. ανά μετοχή,  Ο εταιρία ανακοίνωσε ζημία 7,6 δισ. δολ. από την επένδυσή της στην Rivian, καθώς η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων απώλεσε άνω του μισού της αξίας της, ενώ η καθαρή ζημία φτάνει τα 3,8 δισ. δολ. Η Amazon περιμένει τα έσοδα του β' τριμήνου να διαμορφωθούν από 116 έως 121 δισ. δολ., με τους ειδικούς, σύμφωνα με τη Refinitv, να περιμένουν 125,5 δισ. δολ. Η Amazon Web Services ή AWS πέτυχε λειτουργικά κέρδη 6,52 δισ. επί εσόδων 18,44 δισ. δολ., ενώ οι ειδικοί περίμεναν έσοδα 18,34 δισ. δολ.

Η Apple Inc προέβλεψε χθες, Πέμπτη, μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς τα λοκντάουν εξαιτίας της COVID-19 καθιστούν πιο δύσκολη την παραγωγή, αλλά και τη ζήτηση στην Κίνα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μειώνει τις πωλήσεις, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και στον τομέα των υπηρεσιών. Η εταιρία, που παράγει τα iPhone, θεωρεί τον τομέα των υπηρεσιών κινητήρια δύναμη για την επέκταση των δραστηριοτήτων της. Η τιμή των μετοχών της Apple μειώθηκε κατά 2,2%, μετά την ανακοίνωση από διευθυντικά στελέχη της μιας απαισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον, στη διάρκεια μιας ψηφιακής ενημέρωσης. Τα νέα στοιχεία ήρθαν στον αντίποδα των κερδών-ρεκόρ και των πωλήσεων της εταιρίας για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, το οποίο έληξε τον Μάρτιο. Ο Λούκα Μαέστρι υπεύθυνος Οικονομικών της Apple προειδοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης για το ενδεχόμενο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, που οδήγησε την εταιρία στον τερματισμό των πωλήσεών της στη Ρωσία, θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο. Ο ίδιος είπε στους αναλυτές ότι τα προβλήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού είναι ενδεχόμενο να επιφέρουν ένα πλήγμα μεταξύ 4 και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,80 και 7,60 δισεκατομμυρίων ευρώ) στις πωλήσεις, “ουσιαστικά μεγαλύτερο” από το πλήγμα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Ίλον Μασκ πούλησε από την Τρίτη περίπου 10 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας Tesla, της οποίας είναι γενικός διευθυντής και συνιδρυτής, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Δευτέρα για την εξαγορά του Twitter. Η πώληση των μετοχών αυτών του απέφερε περίπου 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, τη SEC. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, μετά την πώληση εξακολουθεί να διαθέτει λίγο περισσότερες από 162,8 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Όχι άλλες πωλήσεις της TSLA (σ.σ. το χρηματιστηριακό σύμβολο της Tesla) μετά από σήμερα» έγραψε στο Twitter ο ίδιος την Πέμπτη. Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter, έναντι 44 δισεκ. δολαρίων, ο Ίλον Μασκ δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 21 δισεκ. από την προσωπική του περιουσία. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από δανεισμό. Πολλοί επενδυτές και αναλυτές αμφισβητούν ότι θα υλοποιηθεί αυτή η εξαγορά. Η αξία της μετοχής του Twitter παραμένει αισθητά χαμηλότερη από το ποσό που πρότεινε να δώσει ο Μασκ, δηλαδή 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Σήμερα, γύρω στις 17.05, κυμαινόταν στα 49,80 δολάρια. Όσον αφορά τη μετοχή της Tesla, απώλεσε πάνω από το 23% της αξίας της αφού ο Μασκ ανακοίνωσε στις 4 Απριλίου την αγορά του 9,2% του Twitter. Σήμερα ωστόσο κινείται ανοδικά και κερδίζει +5,35%.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξαλείψουν ποτέ την Covid-19, όμως θα πρέπει να πασχίσουν να ελέγξουν τον ιό, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι. Οι αξιωματούχοι του υγειονομικού τομέα ελπίζουν ότι θα βγει η χώρα από την «οξεία πανδημική φάση», όπως την αποκάλεσε και θα φτάσει σε ένα σημείο όπου ο ιός θα μπορεί να ελεγχθεί. «Όταν είπα ότι δεν βρισκόμαστε πλέον σε αυτήν την κεραυνοβόλα οξεία φάση, αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία τελείωσε. Σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει. Εξακολουθούμε να βιώνουμε μια παγκόσμια πανδημία», πρόσθεσε. Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα συνεδριάσει τον Ιούνιο για να εξετάσει εάν θα επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και Moderna για την Covid-19 και στα μωρά από την ηλικία των 6 μηνών. Η Moderna κατέθεσε την Πέμπτη το αίτημά της στην FDA, ζητώντας να εγκριθεί η χρήση του εμβολίου της για τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι 5 ετών. Αναμένεται ότι η Pfizer θα καταθέσει το δικό της αίτημα τον Ιούνιο, για ένα εμβόλιο που θα αφορά τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών-4 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η τελευταία που δεν έχει εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Για να εγκριθούν τα εμβόλια οι ειδικοί θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών που θα υποβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες. Στη συνέχεια η FDA θα ανακοινώσει την απόφασή της. Σήμερα η FDA ανέφερε ότι η επιτροπή σκοπεύει να συνεδριάσει στις 8, 21 και 22 Ιουνίου, ωστόσο αυτές οι ημερομηνίες είναι «προσωρινές» και ενδέχεται να αναθεωρηθούν.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 32,977.4 μονάδες, με πτώση 2.77%.    

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,135.8 μονάδες, χάνοντας 3.54%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,334.64 μονάδες, με απώλειες 4.17%.

O χρυσός παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε 20,40 δολάρια ή 1,1% για να φτάσει στα 1.911,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το Brent ανέβηκε 1,6% ή 1,75 δολάρια στα 109,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate πέφτει 0,6%, όντας στα 104,69 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα