Αγορές

Απώλειες στα χρηματιστήρια, πιέζονται τράπεζες και blue chips στο ΧΑ


Μετά από ένα καταστροφικό  εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου εξανεμίσθηκε κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ, η νέα χρονιά στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινά με άσχημους οιωνούς: Κόκκινο ταμπλό στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές – που κινούνται επίσης πτωτικά.

Είναι μια ένδειξη του τα μπορεί να περιμένουν οι επενδυτές τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν προδικάζει τη συνέχεια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στις αγορές δεν ισχύει ευτυχώς η ρήση ότι «η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται». Υπάρχει βέβαια αβεβαιότητα, επικρατεί αστάθεια, οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Όλα όμως μπορεί να αλλάξουν επί τα βελτίω σε μερικές εβδομάδες και το 2019 να αποδειχθεί χρονιά υψηλών αποδόσεων  στις μετοχές.

Οι πιθανότητες είναι πάντως υπέρ του απαισιόδοξου σεναρίου – τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία των διεθνών αγορών, που έχουν ολοκληρώσει έναν πολυετή ανοδικό κύκλο και βρίσκονται στα πρόθυρα βαθιάς διόρθωσης. Σήμερα ο DAX χάνει πάνω από 1%, ο γαλλικός  CAC40 κινείται στο -2%, ενώ περίπου 1,5% υποχωρούν  οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Μαδρίτη, Μιλάνο.

Τα απόνερα της διεθνούς αναταραχής «πνίγουν» το ΧΑ, που έχει να αντιμετωπίσει ακόμη εσωτερικές παθογένειες, προβλήματα συναρτώμενα με την κατάσταση και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και την εκλογική αβεβαιότητα.  Η ουσία είναι ότι παραμένει καθηλωμένο σε τέλμα, με κίνδυνο περαιτέρω καταβύθισης.

Καθοριστική παράμετρος για την πορεία τη ελληνικής αγοράς είναι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση, οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος από τα μνημόνια συνέβαλαν στην ενίσχυσή της.  Παράλληλα όμως υπήρξαν αυτή τη χρονιά εξελίξεις και γεγονότα που υπέσκαψαν το θετικό κλίμα, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η εισροή φρέσκου χρήματος.

Κόκκινα δάνεια, τράπεζες, ενέργεια στο επίκεντρο

Μείζον πρόβλημα αποδεικνύεται το ζήτημα των κόκκινων δανείων, που παραμένει γόρδιος δεσμός για τις τράπεζες και αποδυναμώνει τις προοπτικές τους. Όμως η προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος μπορεί να φέρει σημαντικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο – αναδιαρθρώσεις και εξαγορές – που  θα δώσουν «καύσιμα» στην αγορά. «Καλά νέα» για το χρηματιστήριο μπορεί να προέλθουν  επίσης από τα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων και από τον ενεργειακό τομέα.

Μέσα στον Ιανουάριο μπορεί να ολοκληρωθεί η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Εξελίξεις αναμένονται επίσης με την Εθνική Ασφαλιστική, για την οποία έγινε σήμερα γνωστό ότι διατύπωσε πρόταση εξαγοράς ο γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος Hannover Re.

Η είδηση αυτή δεν βοήθησε πάντως τη μετοχή της μητρικής Εθνικής, καθώς στην αγορά επικρατεί η εντύπωση ότι η τράπεζα έχει συμφέρον να κρατήσει την κερδοφόρο θυγατρική της.

Απώλειες 50%, χάθηκαν 10 δισ.

Οι τραπεζικές μετοχές, παρά τη συρρίκνωση του μεριδίου της στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ,  παραμένουν «ανεμοδείκτης» της αγοράς, συνεχίζουν να δίνουν τόνο και κατεύθυνση  στις συναλλαγές και αποτελούν βασικό αντικείμενο ενασχόλησης των  ξένων χαρτοφυλακίων που  κινούνται στο ΧΑ και στα Παράγωγα.

Στη χρονιά που κλείνει πέρασαν «δια πυρός και σιδήρου» και ο απολογισμός τους στο χρηματιστήριο είναι εξόχως αρνητικός. Ο κλαδικός τους δείκτης έχασε 49,8%(!) σε ετήσια βάση, παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση τη χρονιάς, τη Δευτέρα, σημείωσε εντυπωσιακό άλμα +5,63%. Χωρίς αυτόν τον «εξωραϊσμό» οι ετήσιες απώλειες θα ήταν περίπου 55,5%!

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 23,5% σε ετήσια βάση. Η πτώση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια κεφαλαιοποίησης περίπου 10 δισ. ευρώ – ένα  αστρονομικό ποσό που «έγινε καπνός».

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,4%, κινούμενος περί τις 604,5 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και να υπερβεί στη συνέχεια την επόμενη βραχυχρόνια αντίσταση στις 610-612.

Ο πήχυς τοποθετείται στις 617-623 μονάδες,όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ένας κύκλος αντίδρασης-ανάκαμψης.

Ο FTASE25 χάνει αυτή την ώρα περίπου 1,10%. Νέα «βουτιά» πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 3,85%. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλό -4,59%.

Από τις μετοχές του κλάδου με θετικό πρόσημο η Attica Βank (+4,5%)  και η Τρ. Ελλάδος (+2,5%). Κατά σειράν απωλειών Eurobank -5,2%, Πειραιώς -4,7%, Εθνική και Alpha -3,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον: ΔΕΗ +2,4%, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ +0,5%, Coca-Cola και Φουρλής  +0,3%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -8,8%,  Motor Oil -3,6%,  Βιοχάλκο -2,7%, Jumbo και Aegean -2,4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα