Αγορές

Απώλειες ξανά στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές. με τις επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε 2.128 άτομα, με τους 2.029 εξ αυτών των θανάτων να καταγράφονται στην Hubei. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 75.727 κρούσματα, τα 74.578 από τα οποία στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ανάρρωσαν ανέρχεται σε 16.446.

Το Πεκίνο μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης για δάνεια ενός έτους και 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα για δάνεια πέντε ετών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της χώρας θα χρησιμοποιήσει την σύγχρονη (ΙΤ) τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία (cloud) στις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως ο κίνδυνος διόρθωσης στα χρηματιστήρια είναι «υψηλός», ενώ η επίπτωση του κορωνοϊού στα κέρδη υποτιμάται από τους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως θετική είδαν τη θεώρηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, οι υπεύθυνοι χάραξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, η οποία έγινε πριν η εμφανιστεί ο κορωναϊός. Η ΕΚΤ τόνισε στη συνεδρίαση πως «τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα και οι πληροφορίες από έρευνες δείχνουν κάποια σταθεροποίηση στη δυναμική ανάπτυξης της ευρωζώνης. Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται σε παρόμοια ποσοστά με αυτά που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε πιο χαμηλά σημεία από το δυναμικό του μπλοκ, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη αδυναμία. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η σταθεροποίηση οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση των νοικοκυριών και ακόμη και αν η μεταποίηση δείχνει να έχει πιάσει πάτο, δεν είναι σαφές εάν η επιβράδυνση του τομέα υπηρεσιών έχει σταματήσει.

Οι ελεγχθείσες οικονομικές καταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2019 δείχνουν ότι τα κέρδη χρήσης αυξήθηκαν κατά 790 εκατ. ευρώ σε 2.366 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων από το χαρτοφυλάκιο σε δολάρια ΗΠΑ και το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP).

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 1,5 μονάδα τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Κομισιόν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης  ανήλθε  σε -6,6 μονάδες από -8,1 τον Ιανουάριο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε 1,2 μονάδες υψηλότερα, στο -5,9.

Άνοδο 0,8% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο 0,2%. Ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,2% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,4%.

Την ίδια ώρα, απώλειες αναμένεται να καταγράψει το καταναλωτικό κλίμα Μαρτίου στη Γερμανία με τον ερευνητικό οργανισμό GfK να βλέπει πτώση στις 9,8 μονάδες τον Μάρτιο, από 9,9 τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις περίπου 431.27 μονάδες, κινούμενος πτωτικά κατά 0.61%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.825,05 μονάδες, με απώλειες 1,04%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7.433,32 μονάδες, χάνοντας 0,32%.    

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 13.665,35 μονάδες, με βουτιά 0,9%.   

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6.062,3 μονάδες, διολίσθησε 0,8%.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 25.080,16 μονάδες, με πτώση 1,56%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.933 μονάδες, πέφτοντας 1,49%.