Οικονομία

Απώλειες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη


Μειώθηκε η δραστηριότητα για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, λόγω αναταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως αναφέρει η IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ), που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες διολίσθησε σε χαμηλό έξι μηνών αυτόν τον μήνα, στις 54,3 μονάδες, από 56,2 τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης τιμών εισροών -δηλαδή οι τιμές των πρώτων υλών- αυξήθηκαν στις 73,1 μονάδες από 70,9, όντας στο υψηλότερο σημείο από την έναρξη της έρευνας το 1998.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών έπεσε στις 54,7 μονάδες από 56,4, ευρισκόμενος στο πιο χαμηλό από τον Απρίλιο, έναντι προσδοκίας για 55,5 μονάδες.

Οι επιχειρήσεις έκαναν προσλήψεις με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών - ο συγκεκριμένος δείκτης ενισχύθηκε σιτς 56,0 μονάδες από 54,1.

Ο δείκτης που αφορά τη μεταποίηση σημείωσε μικρή πτώση στις 53,2 μονάδες από 55,6, στο πιο χαμηλό από τον Ιούνιο του 2020.

Οι τιμές των πρώτων υλών για τις ανάγκες των εργοστασίων αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ κι ενώ μεταβίβασαν μέρος αυτού του κόστους στους πελάτες, δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν όλο το βάρος.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής ανέβηκε στις 72,3 μονάδες από 70,4, στο υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία η Markit στα τέλη του 2002, δείχνοντας ότι πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού δεν θα υποχωρήσει σύντομα.

Η συμπίεση της παγκόσμιας προσφοράς προκάλεσε την πιο απότομη πτώση της γαλλικής μεταποίησης από τότε που είχαν εφαρμοστεί αυστηροί περιορισμοί λόγω κορωνοϊού πέρυσι και μείωσε σημαντικά τη δυναμική της γερμανικής ανάπτυξης.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον Οκτώβριο. Η Γαλλία κρατήθηκε κάπως καλύτερα, επωφελούμενη από την ενίσχυση των τουριστικών υπηρεσιών λόγω των χαλαρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις