Χρηστικά

Αποκάλυψη Χρ. Σταϊκούρα: Ξεχάστε τις μειώσεις φόρων το 2021!


Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών

Σε άγνωστο βάθος χρόνου μετατίθενται οι μόνιμες μειώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ θα ληφθούν μόνο μέτρα ανακούφισης των άμεσα πληγέντων από την πανδημία και αυτά θα είναι επιλεκτικά και στοχευμένα.

Τις προσδοκίες για μόνιμες μειώσεις των φόρων, που είχε καλλιεργήσει η ίδια η κυβέρνηση, διέψευσε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αιτίες είναι η βαθιά ύφεση, η εκτόξευση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα 11,7 δισ. ευρώ, στο επτάμηνο και του δημοσίου χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ, που δεν επιτρέπουν άλλες απώλειες κρατικών εσόδων.

Άλλωστε, ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού του 2021 βρίσκεται πραγματικά σε κινούμενη άμμο, καθώς είναι άγνωστη η μείωση του ΑΕΠ φέτος, άγνωστο τέλος της πανδημίας και πώς θα είναι η κοινωνική και οικονομική ζωή μετά και πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, ερωτώμενος για τις δυνατότητες υλοποίησης των μόνιμων μειώσεων φορολογικών βαρών, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, με τον προϋπολογισμό του 2021, είπε, ότι, «πρόκειται για την κατάρτιση ίσως του πιο δύσκολου προϋπολογισμού  λόγω πανδημίας» και συμπλήρωσε: «με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσεις συγκεκριμένες πολιτικές με χαρακτηριστικά μονιμότητας».

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας όμως, πως στον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν οι μέγιστες δυνατές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των συνεπειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εάν είναι εφικτό -όπου είναι εφικτό- να υπάρχουν και παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική με μειώσεις φόρων».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί μείωση του φόρου εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του ΦΠΑ στην εστίαση σε μόνιμη βάση.

Μέτρα μόνο για τους πληγέντες

Αντίθετα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων στήριξης των πληγέντων από την πανδημία, τα οποία όμως θα είναι περιορισμένα, σε σχέση με τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, τα μέτρα που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων είναι:

  • Η παράταση των αναστολών πληρωμών φόρων και εισφορών για όσους επλήγησαν έως και τον Μάρτιο του 2021. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι όποιες αναστολές φόρων και εισφορών ισχύουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα επεκταθούν έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 και στη συνέχεια θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των συσσωρευμένων υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες (επιτόκιο 2,5%) δόσεις.
  • Εντός του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει ο τρίτος κύκλος της Επιστρεπτέας προκαταβολής λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία Αύγουστου, καλύπτοντας και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο. Το ποσό που θα διατεθεί θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 1 δισ. ευρώ.
  • Θα παραταθεί η χορήγηση της ειδικής οικονομικής ενίσχυσης των 534 ευρώ σε ορισμένους κλάδους.
  • Παρατείνεται το καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας.
  • Σχεδιάζεται η βελτίωση και τη παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 του προγράμματα «Συν-εργασία».

Εθελοντικές μειώσεις των ενοικίων

Σε ότι αφορά στα ενοίκια, εξετάζεται ένα μικτό σύστημα, υποχρεωτικής μείωσης κατά 40%, αλλά και εθελοντικής μείωσης κατόπιν συμφωνίας ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Αυγούστου λήγει το υποχρεωτικό «κούρεμα» κατά 40% των ενοικίων στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «εξετάζουμε πολλούς τρόπους ίσως και συνδυαστικά, υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι και για επέκταση αλλά και για εθελοντική συμφωνία μεταξύ των μερών ώστε να υπάρχει κίνητρο από την πλευρά των ιδιοκτητών ώστε να προχωρήσουν σε μείωση των ενοικίων. Η υποχρεωτική μείωση θέλουμε να μην επεκταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται, ότι ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε μιλήσει για εθελοντικές μειώσεις ενοικίων κατά το πρότυπο που πρότεινε η ΠΟΜΙΔΑ. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα