Πολιτική

Απογοητευμένη η κοινότητα ατμιστών με το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Απογοητευμένη δηλώνει η Κοινότητα Ατμιστών από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Εκ μέρους της Κοινότητας Ελλήνων Ατμιστών ο κ. Σπύρος Τσιμούρης επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου με θέμα “Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας” που αφορά τα καπνικά προϊόντα και το άτμισμα, δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι των ατμιστών για να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσιμούρη, με επιστολή που είχαν αποστείλει στις 22 Ιουλίου του τρέχοντος έτους στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, η οποία κοινοποιήθηκε στους αντιπροέδρους της Βουλής καθώς και στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων επικαλούμενοι το άρθρο 38 του ΚτΒ, ζητήσανε να παρουσιαστούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην επόμενη συνεδρίασή της, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ΟΔΗΓΙΑ 2014/40/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Απριλίου 2014 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων. 

Όλο αυτό το διάστημα, όπως λέει, παρακολούθησαν τον υπουργό Υγεία κ. Ξανθό να μιλά στα ΜΜΕ διατυμπανίζοντας ότι θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να μιλήσουν στην Επιτροπή. «Φαίνεται πως κατά τον κύριο Υπουργό οι ίδιοι οι ατμιστές, οι άνθρωποι με την προσωπική εμπειρία για το άτμισμα και τις συσκευές του, δεν είμαστε επαρκώς εμπλεκόμενοι. Εκτός φυσικά, αν εννοούσε “διαπλεκόμενοι”...» σημειώνει ο κ. Τσιμούρης γιατί στη συνέχεια παρακολούθησαν στην ιστοσελίδα της Βουλής την εν λόγω συνεδρίαση, και διαπίστωσαν ότι η Επιτροπή θεώρησε πιο σημαντική την ακρόαση εκπροσώπων των εμπόρων του κλάδου, μελών της ιατρικής κοινότητας - αλλά όχι αυτών που έχουν μελετήσει σε βάθος το θέμα- και διαφόρων άλλων, πλην ημών που έχουμε βιώσει στον οργανισμό μας τα οφέλη αντικατάστασης του καπνίσματος από το άτμισμα. 

«Δυστυχώς αυτό ήταν αναμενόμενο» επισημαίνει ο κ. Τσιμούρης και συνεχίζει «καθώς το Υπουργείο έχει υιοθετήσει πολιτική που παρουσιάζει το άτμισμα ως βλαβερότερο του καπνίσματος! Πολιτική που έρχεται σε σύγκρουση με τις επιστημονικά αποδεκτές έρευνες αλλά και με τις πρόσφατες εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, κτλ) που ενθαρρύνουν τους καπνιστές πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν το άτμισμα ως μέσο διακοπής του καπνίσματος. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια πολιτική που βλάπτει σοβαρά την δημόσια υγεία». «Επιπλέον, όταν ακούμε πως το άτμισμα περιλαμβάνει “ψυχοδραστικές ουσίες” αναρωτιόμαστε αν το Υπουργείο θα χειριστεί και τις ψυχοδραστικές ουσίες του καφέ και του τσαγιού ως υπόδικους προς περιορισμό. Και αν είναι τόσο λάθος η “προσέγγιση του λιγότερου επιβλαβούς”, τότε πώς δικαιολογούνται τα προγράμματα μεθαδόνης; Με την ίδια λογική θα περιμέναμε αυτά να καταργηθούν και να κληθούν οι εξαρτημένοι συμπατριώτες μας να το κόψουν ή να πεθάνουν, ώστε να νιώθει το υπουργείο πως δίνει το... καλό παράδειγμα (!) στους υπόλοιπους πολίτες. Ή απλώς -για να μιλήσουμε σοβαρά- γινόμαστε θεατές απερίσκεπτων κινήσεων και δηλώσεων, που στερούνται κάποιο λογικό άξονα ή σχεδιασμό.»

Απαντήσεις σε αυτά τα λεγόμενα του Υπουργείου, παραθέτοντας ταυτόχρονα έρευνες που αντικρούουν τα λεγόμενα αυτά, έχουν αποστείλει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του κ. Υπουργού, των κ. Υφυπουργών του καθώς και στους υπεύθυνους των γραφείων τους. Χωρίς φυσικά καμία απάντηση, ούτε καμία “αλλαγή” σε αυτά τα λεγόμενα, ώστε να διορθωθούν λανθασμένες απόψεις εκ μέρους τους. Απόψεις που όπως λέει, διαμορφώνουν το νομικό καθεστώς που θα διέπει την δική μας καθημερινότητα και την δική μας πραγματικότητα, αποτρέποντας ταυτόχρονα τεράστιο αριθμό καπνιστών από το να ξεφύγουν από τη φονική συνήθεια του τσιγάρου, στρεφόμενοι προς μια συντριπτικά ασφαλέστερη εναλλακτική.