Αγορές

Απογειώθηκε η ΔΕΗ, βούλιαξαν οι τράπεζες


Προβληματισμός και επιφυλακτικότητα αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, την ώρα που η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, «υπόσχεται» υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ετοιμάζει νέο πλαίσιο κινήτρων για επενδύσεις. Διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησε η ισχυρή ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας, η αγορά παίρνει πάλι «την κάτω βόλτα» και οι ανησυχίες για την περαιτέρω πορεία της επιτείνονται.

Αρνητική εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι τιμές υποχώρησαν σήμερα οριακά – οι αποδόσεις αντιστοίχως ανέβηκαν.

Στο ΧΑ αδύναμος κρίκος γίνονται πάλι οι τραπεζικές μετοχές, που είχαν καταγράψει τα μεγαλύτερα κέρδη το προηγούμενο 15ήμερο της ανάκαμψης και δέχονται τώρα τις ισχυρότερες πιέσεις. Ο κλαδικός τους δείκτης «βούτηξε» σήμερα στο -3,28% και τερμάτισε με απώλειες 2,46%, παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν από την αγορά τα μεγάλα αμερικανικά χαρτοφυλάκια, λόγω της αργίας στη Wall Street.

Μοναδικό στήριγμα για τους βασικούς δείκτες του ΧΑ η μετοχή της ΔΕΗ, που απογειώθηκε σήμερα (+11,3%), καθώς οι αυξήσεις τιμολογίων που αποφάσισε η κυβέρνηση  δίνουν οικονομική «ανάσα» στην εταιρεία, ενώ οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη δημιουργούν την εντύπωση ότι σύντομα θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Στη σκακιέρα με τους Ευρωπαίους

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών δεν ήταν αρκετά για να στηρίξουν την αγορά.  Στο χρηματιστηριακό κλίμα «βαραίνει» η αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την τόνωση των επενδύσεων.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η αγορά και τα θέματα των σχέσεων με τους Ευρωπαίους δανειστές, οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να δεχθούν μειώσεις φόρων  τις οποίες έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς εξελίξεις, που προκαλούν αστάθεια και μεταβλητότητα  στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο της προσοχής ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, γεγονός που θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να επισπεύσει τη νομισματική χαλάρωση.

Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς εντοπίζεται στο αν τα ελληνικά ομόλογα θα περιληφθούν στο νέο QE, δεδομένου ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας παραμένει πολύ χαμηλότερη από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν ακόμη μπροστά τους το «βουνό» των κόκκινων δανείων και πρέπει με κάποιο τρόπο να το υπερβούν για να επιστρέψουν σε πλήρη κανονικότητα.

 Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες  και αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την άνοδο που έχουν σημειώσει από τις αρχές του έτους οι μετοχές τους, οι τράπεζες είναι ακόμη υποτιμημένες στο ΧΑ. Όμως η περαιτέρω πορεία τους θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων και από τη στάση διεθνών χαρτοφυλακίων.

Σήμερα, απουσία των αμερικανικών funds η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική και ο τζίρος ισχνός – μόλις 33 εκατ. ευρώ , συν 2,5 εκ. σε συναλλαγές πακέτων.
 Ο Γενικός Δείκτης  πήγε -1,49% στις 855,2 μονάδες και τερμάτισε με απώλειες 0,87% στις 860,51. Ο FTASE25 υποχώρησε επίσης κατά 1,04% στις 2.120,86 μονάδες.

Στο-2,46% τερμάτισε ο τραπεζικός δείκτης.  Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica (+2,7%).   Πειραιώς -4,3%, Εθνική -3,1%, Alpha και Eurobank -1,9%.
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, τη ΔΕΗ (+11,3%) ακολούθησαν: ΑΔΜΗΕ +1,2%, Σαράντης +0,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%, ΟΛΠ +0,4%. 

Στον αντίποδα Cenergy -2,1%,  ΕΛΠΕ -1,9%, Jumbo και Μυτιληναίος -1,4%,Motor Oil -1,2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα