Αγορές

Απογειώθηκαν τα ομόλογα, στο παιχνίδι οι μεγάλες τράπεζες!


Κοντά στο 1,30% η απόδοση του 10ετούς. Τι κρύβει το ράλι. Ερχεται νέα έκδοση τον Οκτώβριο

Οι μεγάλες δουλειές που βλέπουν στον ορίζοντα της ελληνικής αγοράς ομολόγων οι μεγάλοι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους και πιέζουν σήμερα σε νέο ρεκόρ χαμηλής απόδοσης τα 10ετή ομόλογα, που βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την  καθοδική διάσπαση και του ορίου του 1,30%.

Η μείωση των αποδόσεων επεκτείνεται σε όλη την καμπύλη των ελληνικών τίτλων και είναι χαρακτηριστικό ότι για διάρκεια ενός μήνα έχει υποχωρήσει πολύ κοντά στο 1%, κάτι που σημαίνει ότι, σε επίπεδο δευτερογενούς αγοράς και πιθανότατα εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου στην πρωτογενή αγορά η χώρα βρίσκεται και τυπικά στο κατώφλι των μηδενικών επιτοκίων δανεισμού, όπου ήδη έχει φθάσει ο ΟΤΕ, χάρη στην υψηλή του πιστοληπτική αξιολόγηση λόγω της D. Telekom, εκδίδοντας 7ετές ομόλογο με 0,99%.

Η καμπύλη επιτοκίων σήμερα (πηγή: investing.com)

bonds

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το νέο στοιχείο για την αγορά των ελληνικών τίτλων, κρατικών και εταιρικών, είναι ότι πλέον οι μεγάλοι, διεθνείς τραπεζικοί οίκοι είναι έτοιμοι να αναμειχθούν δυναμικά στο πλήθος νέων εκδόσεων που βρίσκονται προ των πυλών και υποστηρίζουν ενεργά τη μείωση του επιτοκίου των κρατικών τίτλων, ιδιαίτερα του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, που θα λειτουργήσει σαν «κράχτης» για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στους κύκλους της αγοράς, ότι για πρώτη φορά ύστερα από το δραματικό αποκλεισμό της χώρας από την αγορά ομολόγων, που οδήγησε στη μεγάλη περιπέτεια του μνημονίου, οι διεθνείς τράπεζες βλέπουν ότι η Ελλάδα θα δώσει... ψωμί, με τρόπο που θα ωφελήσει όλους: Δημόσιο και ιδιώτες στην Ελλάδα θα δανεισθούν φθηνότερα, οι επενδυτές - κυνηγοί αποδόσεων σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων θα βρουν πιο «ζουμερές» αποδόσεις, ενώ οι μεγάλες τράπεζες θα εισπράξουν και πάλι, για πρώτη φορά αυτή τη δεκαετία, σημαντικές προμήθειες από ελληνικά deal.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά λειτουργεί στο κλίμα που διαμορφώνεται στους κύκλους μεγάλων τραπεζών και διαχειριστών κεφαλαίων η χθεσινή παρουσία Σταϊκούρα στο road show του ΧΑ στο Λονδίνο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε μεν μεγάλες ειδήσεις σε όσους είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όμως επιβεβαίωσε όσα ήταν γνωστά και δημιουργούσαν προσδοκίες για deal.

Νέο 10ετές και εταιρικά ομόλογα

Σημείο - κλειδί στην πορεία της σχέσης Ελλάδας - διεθνούς αγοράς θα είναι η επόμενη έκδοση 10ετών ομολόγων, το συντομότερο εντός του Οκτωβρίου, όπου μπορεί να «κλειδωθεί» για πρώτη φορά μια απόδοση της τάξεως του 1,50%. Η έκδοση αυτή παρουσιάζει κάποιες τεχνικές δυσκολίες, καθώς η κυβέρνηση έχει καλύψει το χρηματοδοτικό της πλάνο. Για να δικαιολογηθεί και έναντι των Ευρωπαίων δανειστών μια νέα έκδοση χρέους, θα πρέπει να παρουσιασθεί ως τμήμα διαχειριστικών κινήσεων με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να γίνει αυτό, το Δημόσιο βρίσκεται σε συζητήσεις με κατόχους ομολόγων του PSI, προκειμένου να συναινέσουν σε επαναγορά, αλλά οι αρχικές προτάσεις δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές και αναμένεται να κατατεθούν βελτιωμένες πολύ σύντομα, ώστε να προχωρήσει και αυτή η συναλλαγή και να «ανάψει πράσινο» για την έκδοση των 10ετών τίτλων αναφοράς.

Αμέσως μετά, οι επενδυτικές τράπεζες θα έχουν μπροστά τους ένα... πέλαγος μεγάλων deal. Τα σημαντικότερο, ίσως, είναι οι γιγαντιαίες τιτλοποιήσεις που θα οργανωθούν από τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου για «ξεφόρτωμα» προβληματικών δανείων. Πρόκειται για συναλλαγές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν «μαγνήτη» για τις τράπεζες. Θα υπάρξουν επίσης μεγάλες εταιρικές εκδόσεις στη διεθνή αγορά, με πρώτα τα πολύ ισχυρά ονόματα, όπως η Lamda, που θα αντλήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό, τα ΕΛΠΕ με έκδοση αντίστοιχου ύψους για αναχρηματοδότηση δανείων, την ΔΕΗ που χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη έκδοση για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων κ.ο.κ.

Όσο υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική τεράστιων προμηθειών από αυτές τις δουλειές, οι μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι θα... παίρνουν στην πλάτη τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ώστε να ανοίξει με τις καλύτερες προοπτικές η αγορά της Ελλάδας, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη...