Αγορές

"Απογειώθηκαν" οι ευρωαγορές με ώθηση από το εμπόριο!


Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στις επικείμενες εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, λαμβάνοντας ώθηση από την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ίσως να μην χρειαστεί να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων αργότερα αυτόν τον μήνα μετά από «καλές συνομιλίες» που είχε με αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και αλλού. Παράλληλα, τόνισε πως θα χορηγηθούν σύντομα άδειες στις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα τους επιτρέπει να κάνουν πωλήσεις στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei.

Οι επενδυτικοί κύκλοι περιμένουν ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταλήξουν στην «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας. Η ημερομηνία-κλειδί αναμένεται να είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές. 

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε πως Τραμπ και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Την Παρασκευή, Αμερικάνο πρόεδρος δήλώσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη «φάση 1» της συμφωνίας προχωρούν ικανοποιητικά και ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία με τον Κινέζο ηγέτη σε τοποθεσία στις ΗΠΑ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την διευθέτηση αυτή.

Την ίδια ώρα, συρρίκνωση κατέγραψε η μεταποίηση της ευρωζώνης, τον Οκτώβριο, όντας στο 45,9, σε σχέση με τις 45,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, το οποίο ήταν και χαμηλό επτά ετών. Μένοντας στον κλάδο, ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας, επίσης, συρρικνώθηκε, τον Οκτώβριο, φτάνοντας τις 42,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 41,7 τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη ενισχύεται, αφού ο ερευνητικός οργανισμός Sentix ανακοίνωσε ότι ο δείκτης σημείωσε άνοδο στο -4,5 από -16,8 τον Οκτώβριο

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, απώλειες κατέγραψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Σεπτέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, τη Δευτέρα, πρόκειται για πτώση 0,6%. Oι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2%. 

H Bank of America έκανε γνωστό, σήμερα, ότι θα αυξήσει ως το τέλος του πρώτου τριμήνου τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ για τους ωρομίσθιους υπαλλήλους στα 20 δολάρια από 17 δολ.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε στις 403.41 μονάδες, με άνοδο 1%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,665.21 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.14%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,369.69 μονάδες, με κέρδη 0.92%.   

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,136.28 μονάδες, ενισχυμένος κατά  1.35% .

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,824.3 μονάδες, ανέβηκε 1.08%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις  23,311.43 μονάδες, με άλμα 1.64%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,416.4 μονάδες, κερδίζοντας 0.95%.