Άμυνα & Διπλωματία

Αποφασίζει η ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο


Τα μέτρα που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Η απόφαση του Συμβουλίου την Τρίτη ήταν να ζητήσει από την Κομισιόν και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» προς την Τουρκία, με σκοπό η ΕΕ να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». 

«Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές και άμεσες συνέπειες, που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και περαιτέρω το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν επιλογές για απαραίτητα μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση ή και συναντήσεις ανώτατου επιπέδου» ήταν το χαρακτηριστικό απόσπασμα του κειμένου των συμπερασμάτων.

Ανώτερος αξιωματούχους της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» μολονότι έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα μέτρα αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση».

Σύμμαχος της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι το Βερολίνο το οποίο δια κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, έχει εκφράσει τη μεγάλη αλληλεγγύη της στην Κύπρο παραπέμποντας και αυτός στην απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι εάν δεν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή των δεδομένων, το θέμα θα παραμείνει στο επίπεδο των συζητήσεων γιατί, όπως σημείωσε, «δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία αργότερα δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθετηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε. 

Διαβάστε επίσης