«Δεν προτίθεται να υποχωρήσει έναντι των θεμελιωδών αρχών της» στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της δημοσίευσης μίας ‘Λευκής Βίβλου’ την επαύριο της έναρξης εφαρμογής της αυξημένης δασμολόγησης σε αμερικανικά προϊόντα, διαμήνυσε σήμερα η Κίνα.
Έναν μήνα έπειτα από την αποτυχία των διμερών εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων στον κόσμο, ο Κινέζος υφυπουργός Πληροφόρησης Γκούο Ουεϊμίν δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων πως οι ΗΠΑ «φέρουν ακέραια την ευθύνη» για την αποτυχία αυτή.
Παρουσιάζοντας τη ‘Λευκή Βίβλο’, ο Γκούο εξέφρασε την άποψη πως ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ξανακάνει «μεγάλη την Αμερική», όπως θέλει ο Αμερικανός ηγέτης.
Ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει πληροφορίες για κάποια πιθανή συνάντηση του Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Τόκιο, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδος G20.
Στη ‘Λευκή Βίβλο’ της, η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ολωσδιόλου αβάσιμες» τις κατηγορίες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που της προσάπτει η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά σημειώνει πως «η συνεργασία είναι η μόνο δυνατή επιλογή» για τις δύο χώρες.
Δίνοντας συνέχεια στους υψηλούς τόνους μια μέρα μετά την ομιλία, σε επιθετικό ύφος, του επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ για τη στήριξή της στην Ταϊβάν και για τις ναυτικές επιχειρήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση ή ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι μια καταστροφή.
Μιλώντας στο φόρουμ του Διαλόγου του Σάνγκρι-Λα, που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, μια μέρα μετά την ομιλία Σάναχαν, ο Γουέι δήλωσε ότι η Κίνα «θα πολεμήσει μέχρι τέλους» αν κάποιος προσπαθήσει να χωρίσει την Κίνα από την Ταϊβάν που το Πεκίνο θεωρεί ιερό έδαφος, το οποίο και θα πάρει δια της βίας αν αυτό είναι αναγκαίο.
«Καμία απόπειρα διαχωρισμού της Κίνας δεν θα πετύχει. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, που μίλησε φορώντας τη στρατιωτική του στολή, ως στρατηγός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Όπως είπε, η Κίνα δεν θα παραιτηθεί της χρήσης βίας στη διαδικασία της επανένωσης με την Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» μια ενδεχόμενη υποτίμηση της αποφασιστικότητας του Πεκίνου. «Θα αγωνιστούμε για τη διαδικασία της ειρηνικής επανένωσης με απόλυτη ειλικρίνεια και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν δίνουμε καμία υπόσχεση ότι θα παραιτηθούμε από τη χρήση βίας», διεμήνυσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας.
«Οποιαδήποτε υποτίμηση της αποφασιστικότητας και της βούλης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε.
Τι λέει η Αμερική
Στο λεκτικό μπραντεφέρ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Σάναχαν, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα «τηρούν πλέον παθητική στάση» αναφορικά με τη συμπεριφορά της Κίνας στην Ασία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τη σύγκρουση, αλλά γνωρίζουμε ότι το να έχεις την ικανότητα να κερδίσεις έναν πόλεμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον αποφύγεις», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, καλώντας τους Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ, να αυξήσουν τις δαπάνες τους στην ασφάλεια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Σε μια ξεκάθαρη αναφορά του προς τις ΗΠΑ, ο Γουέι σήμερα ανέφερε: «Κάποιες χώρες από έξω από την περιοχή έρχονται στην Νότια Σινική Θάλασσα να κάνουν επίδειξη δύναμης στο όνομα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας».
Η Κίνα «θα πολεμήσει ως το τέλος» αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πόλεμο σε εμπορικά θέματα, προειδοποιήσε ο Γουέι. Ωστόσο τόνισε ότι εάν η Ουάσινγκτον επιθυμεί συνομιλίες «θα κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή».
Υπερεκτιμημένο έλλειμα
Οι ΗΠΑ έχουν υπερεκτιμήσει το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών και πως το Πεκίνο δεν θα πρέπει να κατηγορείται για την απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εκτίμησε ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Ουάνγκ Σοουέν σήμερα.
Σε συνέντευξή του, ο Ουάνγκ υπογράμμισε πως το έλλειμμα σε αγαθά κι υπηρεσίες με τις ΗΠΑ φθάνει κοντά στα 150 δισεκ. δολάρια και όχι στα 410 δισεκ. δολάρια, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το εμπόριο ανταλλακτικών και πρώτων υλών δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται στους υπολογισμούς για το εμπορικό έλλειμμα.
Σύμφωνα με τον Ουένγκ, η Κίνα δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τις απώλειες εργασίας στη βιομηχανία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνησή του δεν καθοδηγεί εταιρείες να εξαγοράζουν ορισμένα προγράμματα και τεχνολογίες.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ερευνά τις διάφορες αναφορές για καθυστερήσεις στους τελωνειακούς ελέγχους, τονίζοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για να συντομευθούν οι διάρκειές των ελέγχων αυτών και να μειωθούν τα κόστη των εισαγωγών.
Ο Ουένγκ επεσήμανε πως είναι «απαράδεκτο» να χρησιμοποιούν ορισμένες χώρες τις σπάνιες γαίες ( ΣτΜ που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής και των οποίων τα μεγαλύτερα αποθέματα έχει η Κίνα) για να κατασκευάζουν προϊόντα που ελαττώνουν την κινεζική ανάπτυξη και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει τις ανάγκες άλλων κρατών στην κατανάλωση σπανίων γαιών.