Χρηστικά

Αποδείξεις άρον-άρον πρέπει να μαζέψουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες!


Οι αποδείξεις θα υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται από τον νόμο και είναι υψηλότερο από εισόδημα που δηλώνονταν έως πέρυσι

Στο κυνήγι αποδείξεων για αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής έχουν επιδοθεί οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για να αποφύγουν το πρόστιμο.

Έχουν δε, περιθώριο μόλις 10 ημερών προκειμένου να καλύψουν τα όρια που προβλέπει ο νόμος, καθώς η αύξηση του ύψους των αποδείξεων προέκυψε εκτάκτως, με την αιφνιδιαστική επιβολή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, που ισχύει από φέτος και αυξάνει τα ελάχιστα όρια εισοδήματος.

Κινδυνεύουν έτσι, εκτός από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2024, για τα εισοδήματα του 2023, κινδυνεύουν και με πρόστιμο 22%, εάν δεν συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται, πως, ο νέος τρόπος φορολόγησης με τεκμαρτό τρόπο που θα υπολογίζει το εισόδημα κατ΄ ελάχιστο σε 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης δραστηριότητας και τους απασχολούμενους.

Τα τεκμαρτά ελάχιστα όρια κερδών είναι αισθητά υψηλότερα από τα καθαρά κέρδη που δήλωναν μέχρι και πέρυσι και ανέρχονταν σε έως 5.000 ευρώ για το 55% των ελεύθερων επαγγελματιών και σε έως 10.000 ευρώ για το 75%.

Μέχρι και πέρυσι, το σύνολο των αποδείξεων που όφειλαν να προσκομίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι υπολογίζονταν με βάση το ύψος των καθαρών κερδών που δήλωναν.

Όμως, από φέτος, το φορολογικό έτος 2023, θα υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό θα ορίζεται από τον νόμο, το οποίο θα είναι υψηλότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλογικά υψηλότερα, θα πρέπει να είναι και τα ποσά των αποδείξεων για ηλεκτρονικές αγορές που θα προσκομίσουν.

Παραδείγματα

Ο αυτοαπασχολούμενος που δήλωνε μέχρι πέρυσι εισόδημα 5.000 ευρώ έπρεπε να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 1.500 ευρώ.

Όμως φέτος, που το εισόδημά του θα προσδιοριστεί σε 10.920 ευρώ (τουλάχιστον), το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να είναι 3.276 ευρώ. Αν το εισόδημα προσδιοριστεί σε 20.000 ευρώ, η αξία των αποδείξεων θα πρέπει να είναι 6.500 ευρώ κ.ο.κ.

Το πρόβλημα για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι πως το νέο πλαίσιο φορολόγησής τους θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2023, που θα δηλωθούν το 2024, που σημαίνει πως έχουν στη διάθεσή τους έχουν λιγότερο από δύο μήνες, για να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις από τη γνωστοποίηση της διάταξης και λιγότερο από έναν μήνα από την ισχύ του σχετικού νόμου, για να καλύψουν τυχόν της διαφορά που έχουν από το νέο όριο και να αποφύγουν το πρόστιμο.

Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα  πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι'αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που εντός του 2023, έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος πρέπει να καλύψουν ποσοστό όχι 30% αλλά 20% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος.

Επίσης, για τους φορολογούμενους των οποίων έχουν κατασχεθεί λογαριασμοί το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Έξτρα έκπτωση

Τέλος σημειώνεται ότι προβλέπεται και έξτρα έκπτωση εισοδήματος ίση με το 30% των αποδείξεων που θα προσκομιστούν από 20 επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες αφορούν: 

 1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
 2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
 3. Εργασίες ηλεκτρολόγου
 4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
 5. Εργασίες ξυλουργού
 6. Εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
 7. Εργασίες σκυροδέματος
 8. Υπηρεσίες ταξί
 9. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
 10. Υπηρεσίες κηδειών
 11. Υπηρεσίες μασάζ
 12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
 13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
 14. Ανάπτυξη φωτογραφιών
 15. Σχολές χορού
 16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
 17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
 18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
 19. Νομικές υπηρεσίες
 20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι ανάλογο του ύψους του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα γλιτώνουν φόρο:

 • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
 • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
 • έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
 • έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
 • έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα