Επιχειρήσεις

Από τον πόλεμο για την Εθνική, σε νέα μάχη για την Πειραιώς


Οι δανειστές προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης στις τράπεζες και να επιβάλουν CEO. Ενισχύεται η θέση του Τζ. Πόλσον

Δύο βασικές προτεραιότητες έχουν πλέον οι Ευρωπαίοι δανειστές μετά τον «πόλεμο» στην Εθνική Τράπεζα, που έληξε με μια ιδιότυπη «εκεχειρία» και με τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να τίθεται υπό «κηδεμονία»: Να αποκατασταθεί το κύρος του ΤΧΣ και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους εγχώριους τραπεζικούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αποδυθεί σε ιδιότυπο «αντάρτικο», υπονομεύοντας - όπωςισχυρίζονται στελέχη των Θεσμών - τις έξωθεν υπαγορευόμενες αλλαγές στη διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό το μήνυμα, που θα επιβεβαιώνει ποιος είναι το πραγματικό «αφεντικό» των ελληνικών τραπεζών, εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη ότι θα σταλεί μέσω της διαδικασίας επιλογής διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαδικασία μπαίνει τώρα στην τελική φάση, καθώς ο νέος πρόεδρος Γιώργος Χαντζηνικολάου αρχίζει την ύστατη προσπάθεια για να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής από τα στελέχη της πλευράς Σάλλα και από τον Αμερικανό μεγαλομέτοχο Τζον Πόλσον (ο οποίος είναι και οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ...).

Λόγω αξιολόγησης...

Η διαδικασία αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή του χρόνου, όταν ανέλαβε ρόλο προσωρινού επικεφαλής της τράπεζας ο Γιώργος Πουλόπουλος, δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο, χωρίς να επηρεάσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ολοκλήρωση των αλλαγών στις τραπεζικές διοικήσεις και στο ΤΧΣ είναι βασικό προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης και οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι θα κρίνουν με αυστηρότητα οποιαδήποτε καθυστέρηση. Επιπλέον, από καιρό έχει προειδοποιήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ότι, εάν παραταθεί η εμπλοκή, θα υπάρξει εποπτική παρέμβαση για το διορισμό νέου επικεφαλής της τράπεζας.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, εκτιμάται ότι οι δανειστές και ο SSM, ενεργώντας από κοινού με το ΤΧΣ, θα επιδιώξουν να επιλεγεί πρόσωπο που θα σηματοδοτήσει την πλήρη απομάκρυνση της τράπεζας από την επιρροή της παλαιάς διοίκησης. «Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ακόμη και την υποψηφιότητα του Άνθιμου Θωμόπουλου, ευνοώντας ανοικτά την πλευρά του Πόλσον», σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρου στελέχους της τραπεζικής αγοράς.

 

Ο Κατσικιώτης στο ΤΧΣ

Για την αποκατάσταση του κύρους του ΤΧΣ, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα πρέπει να αρχίσουν από την τοποθέτηση του Βασίλη Κατσικιώτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Στελέχη των Θεσμών τονίζουν μάλιστα ότι την τοποθέτηση έχει ήδη εγκρίνει, όπως ορίζει ο νόμος, το Euro Working Group από τις 21 Οκτωβρίου και την ευθύνη για την εμπλοκή που έχει σημειωθεί στην ανάληψη των καθηκόντων του φέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Κατσικιώτης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση, αλλά με την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει νέα απόφαση, ώστε η θητεία του να μην περιορισθεί ως τα τέλη Ιουνίου 2017, αλλά να έχει διάρκεια έως το 2020, όπως προβλεπόταν και στην αρχική προκήρυξη της θέσης.

Στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δημόσιες καταγγελίες του κ. Κατσικιώτη ότι από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρήθηκε να μπλοκαρισθεί ο διορισμός του, με την έκδοση της απόφασης που περιορίζει τη θητεία του, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τοποθέτησης κορυφαίων στελεχών στις τράπεζες με το ΤΧΣ να παραμένει «ακέφαλο».

Ο ρόλος της κυβέρνησης

Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται προσπάθειες  "εξευμενισμού" των δανειστών, με κινήσεις ενίσχυσης του κύρους του ΤΧΣ και στόχο να διαλυθούν οι υποψίες παρεμβάσεων στη διαδικασία επιλογής κορυφαίων τραπεζικών στελεχών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κάλεσε στο γραφείο του τον Λ. Φραγκιαδάκη. Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση «δεν παρενέβη στο ζήτημα ανάδειξης νέας ηγεσίας της τράπεζας», ότι η διοίκηση της Εθνικής «είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δημιουργία σοβαρού ρήγματος» στις σχέσεις με το ΤΧΣ, αλλά και ότι στο εξής πρέπει να γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας» με το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι το ΤΧΣ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για να θέσει ζήτημα απομάκρυνσης του κ. Φραγκιαδάκη, αυτό δεν πρόκειται να γίνει - τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια να αναζητηθεί νέος CEO και θα προκύψει κίνδυνος εκτροχιασμού της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις