Χρηστικά

Από την πάγια ρύθμιση στις 72 δόσεις για τα κορονοχρέη – Ποιοι εντάσσονται


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη μεταπήδηση από την πάγια ρύθμιση

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε χθες την πλατφόρμα, μέσω της οποίας επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ήδη υπάγονται στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση των κορονοχρεών που προβλέπει 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% .

Η εν λόγω ευκαιρία δίδεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021 και έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση μετά τις 27 Οκτωβρίου 2020. Για να ενταχθούν και οι οφειλές αυτές στις 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% θα πρέπει η πάγια ρύθμιση να είναι σε ισχύ και η δόση του Οκτωβρίου να πληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου 2021.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση, έχουν την ευκαιρία να μεταπηδήσουν σ’ αυτή που αφορά τη ρύθμιση των κορονοχρεών, κερδίζοντας περισσότερες ή και άτοκες δόσεις, αναλόγως τι τελικώς θα επιλέξουν. Από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και γι’ αυτούς, προκειμένου να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Όσοι λάβουν την έγκριση για τη ρύθμιση των κορονοχρεών, είτε για τις 72 δόσεις με 2,5% επιτόκιο είτε για τις 36 άτοκες, πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Αν χαθεί η προθεσμία πληρωμής μίας δόσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα που έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης ούτε σε αναστολή είσπραξης.

Στη ρύθμιση δεν δύνανται να υπαχθούν:

  • ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020
  • οφειλές οι οποίες αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και
  • δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ' εφαρμογή του ν. 4469/2017 (Α' 62).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα