Αγορές

Από αύριο στα Παράγωγα ο MSCI Greece Rebased Index


Ενα νέο προϊόν προστίθεται από αύριο στην αγορά Παραγώγων του ΧΑ: Είναι το Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης πάνω στον νέο δείκτη MSCI Greece Rebased Index, που περιλαμβάνει 10 από τις σημαντικότερες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου και μπαίνει από αύριο σε διαπραγμάτευση.

  Οι δέκα μετοχές είναι αυτές που συμμετέχουν στον βασικό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα: Alpha Bank, Jumbo, Mytilineos, OTE, Eurobank, Motor Oil, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η παρουσίαση του νέου προϊόντος έγινε σήμερα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ATHEX Group, Γιάννο Κοντόπουλο και ανώτερα στελέχη της MSCI. Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι ο νέος δείκτης θα προσφέρει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες και θα αυξήσει την ελκυστικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου στους ξένους επενδυτές.

Στόχος είναι ο νέος δείκτης να συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας και της αποτελεσματικότητας της αγοράς των παραγώγων, αλλά και να βοηθήσει και τους διεθνείς επενδυτές κατά τη διάρκεια της μετάβασης του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.
Χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος

Ο νέος MSCI Greece Rebased Index έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της απόδοσης τμημάτων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που καλύπτουν περίπου το 85% της συνολικής κεφαλαιοποίησής του.

Ο Εμμανουήλ Σκαρμέας, Director, Market Operation του Athens Exchange Group, ανέφερε ότι στο στο ελληνικό χρηματιστήριο Παραγώγων υπάρχουν αυτή τη στιγμή 40 προϊόντα  και 7 market makers, που παράγουν το 42% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ΣΜΕ στον MSCI Greece Rebased Index:

- Είδος Συμβολαίου: Τυποποιημένα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) τα οποία διακανονίζονται μόνο χρηματικά
- Υποκείμενος Τίτλος: Ο Δείκτης MSCI Greece Rebased Index
- Μέγεθος συμβολαίου: €2 ανά μονάδα του δείκτη (πολλαπλασιαστής)
- Ονομαστική αξία: περίπου €9.000/συμβόλαιο

- Ώρα Λήξης: 17:20
- Ημερήσια Όρια Διακύμανσης: Το μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης των τιμών ορίζεται σε +35% ή -35% επί της τιμής εκκίνησης (τιμή αναφοράς)

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις