Αγορές

Απνοια στο χρηματιστήριο, δοκιμάζεται η δυναμική της αγοράς


 Συναλλακτική άπνοια επικρατεί στο χρηματιστήριο και ο τζίρος είναι πολύ χαμηλός - ένδειξη επιφυλακτικότητας από πλευράς των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που δίνουν τον τόνο στην ελληνική αγορά. Εικόνα σταθεροποίησης στο ταμπλό, με τους  βασικούς δείκτες να καταγράφουν μικρές ημερήσιες μεταβολές.

Τα καλά νέα για τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά το γ' τρίμηνο (ΑΕΠ +13,4% από πέρυσι) δεν φαίνεται να είχαν ουσιαστική επίδραση στο ΧΑ, που εστιάζει τώρα στην εξέλιξη της πανδημίας και στις επιπτώσεις της. Η αγορά αντιπαρέρχεται επίσης τις αισιόδοξες προβλέψεις του οίκου Wood, που βλέπει προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες και συνιστά τοποθετήσεις στις μετοχές τους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ανασταλτικούς παράγοντες για τοποθετήσεις αποτελούν το αυξημένο ρίσκο βραχυχρόνιων τοποθετήσεων και η αβεβαιότητα ως προς την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Ρευστό σκηνικό στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σχεδόν αμετάβλητος ο DAX, στο +0,65% ο FTSE-100. Εικόνα σταθεροποίησης στις αγορές ομόλογων, υπό πίεση τα ελληνικά, με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει κατά 4 μονάδες βάσης. Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου. Στα 71,5 δολάρια το βαρέλι το brent,  που είχε υποχωρήσει την Παρασκευή κάτω από τα 70 δολάρια.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ οι τεχνικές ενδείξεις έχουν βελτιωθεί με την ανάκαμψη των προηγούμενων ημερών, που επαναβεβαίωσε την ισχύ  ορισμένων στηρίξεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Το στοίχημα είναι τώρα η υπέρβαση της  πρώτης αντίστασης στην περιοχή των 877-883 μονάδων.
  Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης κινείται σ'αυτή την περιοχή, αλλά η απουσία δυναμικής είναι εμφανής. Αυτή την ώρα ο ΓΔ βρίσκεται στις 879 μονάδες, χωρίς ουσιαστική μεταβολή από το κλείσιμο της Παρασκευής.
  Ο FTSE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο 0,08% στις 2.112,8 μονάδες. “Βουτιά” -2,15% πραγματοποιεί ο FT40M των mid caps, λόγω των μεγάλων απωλειών της Attica Bank που συμμετέχει στη σύνθεσή του.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί από +0,41% μέχρι -0,41%. Τώρα υποχωρεί κατά 0,30%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Πειραιώς (+0,2%). Στον αντίποδα Attica Bank -22%, Alpha -0,8%, Eurobank -0,4%. Αμετάβλητες Εθνική και Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν Coca-Cola και ΕλβάλΧαλκόρ +1,4%, Τιτάν και Aegean +1,2%&,  ΕΛΠΕ +0,8%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,5%.
Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -1,7%, ΑΔΜΗΕ -1,2%,  Lamda -1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,8%.  
  Στα mid caps και τη μικρή κεφαλαιοποίηση κέρδη με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημειώνουν οι ΑΝΕΚ +6,2%, Ιντρακάτ +4%, Lavipharm +2,5%, Intracom +1%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης