Πολιτική

Δεξιά τορπίλη στις σχέσεις με ΗΠΑ, για να πλήξουν τον Τσίπρα


Ζητούν από τον Τραμπ να απομακρύνει τον Τζέφρι Πάιατ από την Ελλάδα, ως «υποστηρικτή του Τσίπρα» - Τι λέει η πρεσβεία

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο ιστορικά, συμβάλλοντας στην  αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας, στη διευθέτηση περιφερειακών προβλημάτων, στην ασφάλεια-σταθερότητα της περιοχής και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών.

Αυτό δυσαρεστεί σφόδρα ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης – και ιδιαίτερα την ηγεσία της ΝΔ, που βλέπει ότι οι καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον βοηθούν  τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί με επιτυχία πολλά ανοιχτά θέματα, δίνουν «πόντους» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούν σε… μακροημέρευσή της.

Ανάλογη δυσαρέσκεια προκαλεί  ο «ξαφνικός έρωτας» Αθήνας-Ουάσιγκτον και στους ομογενειακούς κύκλους των ΗΠΑ, που συμπλέουν παραδοσιακά με δεξιά ελληνικά κόμματα και ήταν πάντοτε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές  της πρόσδεσης της χώρας στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Τώρα και οι μεν  και οι δε – εγχώρια αντιπολίτευση και «δεξιά» ομογένεια, προτάσσοντας πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα προσπαθούν να τορπιλίσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνηση.

Επικρίνουν σφοδρότατα την Ουάσιγκτον και την αμερικανική διπλωματία, ότι με τη φιλική στάση τους  και τη στήριξη ελληνικών θέσεων βοηθούν μια αριστερή κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία, κερδίζοντας ενδεχομένως άλλη μία τετραετία.

Φθάνουν μάλιστα να ζητήσουν την απομάκρυνση(!) του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα  Τζέφρι Πάιατ, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει απροκάλυπτα την κυβέρνηση.

Η «απαίτηση»-υπόδειξη διατυπώθηκε μέσω της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, με άρθρο του διευθυντή της Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος καλεί τον πρόεδρο Τραμπ να μεταθέσει αλλού τον πρέσβυ, γιατί  συμπεριφέρεται σαν… «χειροκροτητής του Τσίπρα»!

Το άρθρο προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Σε ανακοίνωση του  που εξέδωσε ο Ακόλουθος Τύπου τονίζει ότι η ο πρέσβυς δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Επισημαίνει μάλιστα ότι  δημοσιεύματα όπως αυτό βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις και μπορεί να αποβούν σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «ανεύθυνο» με «αβάσιμους υπαινιγμούς». Τονίζει ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και προσθέτει ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη προσωπικά τον Ελληνα πρωθυπουργό, τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για την επίλυση του σκοπιανού ζητήματος. 

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Ν. Υόρκης πρόσκειται στη  Νέα Δημοκρατία και το συγκεκριμένο άρθρο απηχεί απόψεις στελεχών της, οι οποίες δεν ακούγονται φωναχτά, αλλά «ψιθυρίζονται» στην Αθήνα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βάλει πολλές φορές στο στόχαστρο τον εδώ Αμερικανό πρέσβυ, επικρίνοντάς τον για τον ρόλο του στη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Οπως προκύπτει από δηλώσεις και τοποθετήσεις τους, ηγετικοί παράγοντες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ «φέρουν βαρέως» το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον βοηθά μιά αριστερή κυβέρνηση να διαχειρισθεί  και να λύσει προβλήματα της χώρας, που αφορούν τα δημοσιονομικά της, την προσέλκυση επενδύσεων και τις διεθνείς σχέσεις της.

Ομως το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» υπερβαίνει τα εσκαμμένα, καθώς για να πληγεί η κυβέρνηση τορπιλίζονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και υποσκάπτονται συμφέροντα της χώρας.

Άλλωστε, η απάντηση της πρσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, καταλήγει ως εξής: 

«Yπαινιγμοί στο άρθρο σας, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται να στηρίξουν μια γνώμη, είναι ξεκάθαρα λανθασμένοι και κινδυνεύουν να προκαλέσουν πιθανή ζημία, αντί να στηρίξουν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

Το άρθρο του εκδότη/διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα», Αντώνη Η. Διαματάρη:

«Ωρα για μετάθεση του Αμερικανού πρέσβη

Και ποιος δεν χαίρεται που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις περνούν μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους;
 Σίγουρα χαιρόμαστε ιδιαίτερα εμείς οι Ελληνοαμερικανοί, που επιθυμούμε έντονα να έχουν οι δυο χώρες μας τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, βέβαια μέσα στο πλαίσιο των εθνικών των συμφερόντων.

Εξάλλου, οι αναμνήσεις τής τεχνητής -σε ένα μεγάλο βαθμό- πόλωσης που καλλιέργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις ΗΠΑ σχεδόν καθαρά για πολιτικούς λόγους και που τελικά ζημίωσαν ποικιλότροπα τον ελληνικό λαό, είναι νωπές σε πολλούς από εμάς

Αρα, λοιπόν, το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι να επιστρέψουμε σε ανάλογες επιζήμιες καταστάσεις. Και για τις δυο πλευρές.

Δεν έχω, δε, κανένα πρόβλημα να προσθέσω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συνέβαλε σημαντικά προς την βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και την μελλοντική πορεία τους, αφού -αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική του «δώστα όλα»- αφαίρεσε από την Αριστερά το αντιαμερικανικό χαρτί της.

Δυστυχώς, όμως, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ένας ευφυής και συμπαθής άνθρωπος κατά τα άλλα, συμπεριφέρεται σαν χειροκροτητής του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα, δύσκολη μελλοντικά περίοδο, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την φορά από την δεξιά πλευρά του ελληνικού λαού.

Είναι δύσκολο να ερμηνευτεί αυτή η σχεδόν αδιάφορη για τις μελλοντικές συνέπειες συμπεριφορά του πρέσβη, παρά ως η έμπρακτη ανταμοιβή του κ. Τσίπρα για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Και δεν είναι τώρα η πρώτη φορά που ο πρέσβης το κάνει αυτό.
Το κάνει σε κάθε δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.
 Επεμβαίνει δηλαδή απροσχημάτιστα στα εσωτερικά πολιτικά της χώρας. Παραβιάζει μια πάγια, διεθνώς αναγνωρισμένη από αιώνες αρχή, από την συμφωνία της Βεστφαλίας (Westphalia), της μη επέμβασης στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας.

Συγκεκριμένα, και για να σιγοντάρει τον Ελληνα Πρωθυπουργό, μπροστά στην κατακραυγή που ξεσηκώθηκε από την επίσκεψή του στα Σκόπια, «βάφτισε» επιτυχές το ταξίδι του. Και πρόσθεσε: «Το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια αποτελεί ελπίδα προς όλη την Ευρώπη για την ενίσχυση των σχέσεων των λαών της».

Με ποια ιδιότητα τα λέει αυτά; Του πολιτικού αναλυτή ή του προστάτη του κ. Τσίπρα;
Τόσες μεγάλες χάρες του έκανε ο κ. Τσίπρας, που να εκθέτει τον εαυτό του και την κυβέρνηση που εκπροσωπεί;
Τόσες μεγάλες χάρες, που να βάζει «δυναμίτες» στα θεμέλια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων;
Μήπως, λοιπόν, έφτασε η ώρα για την μετάθεσή του, πριν κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις των δύο λαών;
»

Η απάντηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα

Από τον ακόλουθο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Γουίλιαμ Μιούραντ, εκδόθηκε η ακόλουθη απάντηση στο άρθρο του «Κήρυκα»

Αγαπητέ κύριε Διαματάρη,

Θα θέλαμε να συγχαρούμε τον Εθνικό Κήρυκα για την 104η του επέτειο. Η εφημερίδα σας είναι ισχυρός υποστηρικτής των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και ένας σημαντικός κρίκος της Ελληνοαμερικανικής διασποράς, μιας κοινότητας ζωτικής σημασίας για την εμβάθυνση όλων των πλευρών της διμερούς μας σχέσης.

Σας γράφουμε σε απάντηση πρόσφατου κύριου άρθρου με τίτλο «Ωρα για μετάθεση του Αμερικανού Πρέσβη».

Αναμφίβολα σεβόμαστε το δικαίωμά σας στη γνώμη και την ελεύθερη έκφραση που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας, και αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό ήταν και είναι το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας για τους Έλληνες εδώ και στη διασπορά.

Ταυτόχρονα όμως αισθανόμαστε ότι κάθε δημόσια εκφραζόμενη γνώμη σε ένα σεβαστό μέσο ενημέρωσης θα έπρεπε να σέβεται τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας περιλαμβανομένου του σεβασμού των γεγονότων. Νοιώθουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με το άρθρο σας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δημοσίως συνεχάρη τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τη συμβολή του στην Ελληνική οικονομία και εξέφρασε τις ευχαριστίες μας σε εκείνον προσωπικά για την εταιρική μας σχέση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Ο Αντιπρόεδρος Πένς τον συνεχάρη για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο για να τον συγχαρεί προσωπικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως έκανε με τον Πρωθυπουργό κ. Ζάεφ.

Υπάρχει ακόμη ένα άρθρο για τη συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου Τραμπ στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τη θαρραλέα ηγεσία του στη Συμφωνία των Πρεσπών στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κήρυκα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών μας Σάλιβαν μόλις επικρότησε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Σκόπια κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο.  Αυτή είναι διπλωματία όπως ασκείται από την ηγεσία της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Επομένως είναι παράλογο να εμφανίζει ο Εθνικός Κήρυκας, έστω και σε άρθρο γνώμης, τη στήριξη στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να λύσει αυτή τη διαφορά ως θέμα προσωπικότητας. Δεν είναι τέτοιο. Είναι θέμα πολιτικής της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Το άρθρο σας περιέχει επίσης πολύ σοβαρούς και αβάσιμους υπαινιγμούς σχετικά με τα κίνητρα ενός αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου που επαινεί ξένο ηγέτη. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι ανεύθυνο, και αποτελεί ξεκάθαρα κακή χρήση της ισχυρής πλατφόρμας που σας προσφέρει η εφημερίδα σας.

Ο Εθνικός Κήρυκας πρόσφατα φιλοξένησε συνέντευξη με τον Πρέσβη κ. Πάιατ και τον ερώτησε ευθέως για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αλλά προφανώς δεν πρόσεξε την απάντησή του:
•    Ε.Κ.: Μερικοί Ελληνοαμερικανοί πιστεύουν ότι είστε «πολύ κοντά» ή «πολύ φιλικός» με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Ποιος είναι ο ρόλος ενός Πρέσβη σε σχέση με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
•    Πρέσβης Πάιατ: Στη διπλωματία μιλάμε γενικά για τα κοινά συμφέροντα και τους κοινούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να θυμόμαστε ότι ως μεμονωμένοι διπλωμάτες μπορούμε όλοι να αντικατασταθούμε. Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας και η υπηρεσία μου στην Ελλάδα υπό δύο διαφορετικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, είναι το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να προσφέρω για αυτή τη συνέχεια των συμφερόντων. Πιστεύω ότι καθώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση της και θα αναλάβει πιο σταθερά τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και καθώς τα συμφέροντά μας θα συνεχίσουν να συγκλίνουν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, ολόκληρη η γνώμη βασίζεται σε κακή μετάφραση των σχολίων του Πρέσβη και αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι τα σχόλια αυτά έγιναν στο πλαίσιο εμπορικών σχέσεων που χτίζει η Ελλάδα.

Τα σχόλια αυτά παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση και εμείς δημοσιεύσαμε την απομαγνητοφώνηση:
The United States, I want to emphasize, sees Greece as a hub for trade, energy, and infrastructure developments in Southeast Europe and the Eastern Mediterranean.
[Θέλω να τονίσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο στις εξελίξεις σχετικά με το εμπόριο, την ενέργεια, και τις υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.]
And in this regard, I particularly want to congratulate Prime Minister Tsipras on yesterday’s very successful visit to Skopje with a large delegation of Greek companies. That visit sent a message of hope to all of Europe, but also helped to validate the investment that the United States has made in our relationship with Greece as a pillar of regional stability and a driver of prosperity throughout the Western Balkans.
[Και επί τη ευκαιρία θέλω να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τη χτεσινή πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στα Σκόπια με μεγάλη αντιπροσωπεία Ελληνικών επιχειρήσεων. Η επίσκεψη αυτή έστειλε μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά επίσης βοήθησε στην επικύρωση της επένδυσης  των Ηνωμένων Πολιτειών στη σχέση μας με την Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και δύναμη ευημερίας σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια.]
Συμπερασματικά, το άρθρο επίσης αγνοεί τα σχόλια του Πρέσβη κ. Πάιατ νωρίτερα στην ίδια ομιλία για τον συντονιστή εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο που είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ο οποίος καθόταν δίπλα του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:
I want to acknowledge…my friend George Koumoutsakos, who was recently in Washington D.C. where I think he heard a clear message of American commitment to our alliance with Greece and a commitment which transcends Greek politics and the political season that Greece finds itself in.
Θα ήθελα να αναφερθώ… στον φίλο μου Γιώργο Κουμουτσάκο που πρόσφατα ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον όπου πιστεύω ότι άκουσε σαφές μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ στη συμμαχία μας με την Ελλάδα καθώς και ένα μήνυμα που ξεπερνάει τα Ελληνικά πολιτικά πράγματα και την πολιτική εποχή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης σε κάθε δημοκρατία, και τις παραδόσεις μας στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θέλαμε να επισημάνουμε τα γεγονότα και να ξεκαθαρίσουμε ότι οι υπαινιγμοί στο άρθρο σας, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται να στηρίξουν μια γνώμη, είναι ξεκάθαρα λανθασμένοι και κινδυνεύουν να προκαλέσουν πιθανή ζημία, αντί να στηρίξουν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
 

Διαβάστε επίσης