Τουρισμός

Απίστευτο νέο αεροδρόμιο, με εσωτερικό δάσος και καταρράκτη! (video)


Μεταξύ άλλων έχει και τον πιο ψηλό καταρράκτη του κόσμου σε κλειστό χώρο

Απ' ότι φαίνεται, έχει έρθει η ώρα που πολλοί άνθρωποι θα κάνουν μεγάλα ταξίδια απλώς και μόνο για να επισκεφθούν ένα αεροδρόμιο! Και σίγουρα το ταξίδι αξίζει, εάν μιλάμε για ένα αεροδρόμιο που, μεταξύ άλλων, έχει εσωτερικό δάσος, αλλά και τον ψηλότερο καταρράκτη σε κλειστό χώρο!

Ο λόγος για τον αερολιμένα Jewel Changi Airport στη Σιγκαπούρη, που εγκαινιάζεται στις 17 Απριλίου και μάλλον είναι το πιο όμορφο αεροδρόμιο στον κόσμο.

(Αν δεν μας πιστεύετε, δείτε το photo gallery που ακολουθεί και το video πιο κάτω)

Jewel Changi Airport
Jewel Changi Airport
Jewel Changi Airport

Μέσα στον κλειστό χώρο, δεσπόζει ο ύψους 40 μέτρων καταρράκτης «Rain Vortex», που επιτρέπει στο νερό να πέφτει από έναν «οφθαλμό» στον υάλινο θόλο του κτηρίου, το οποίο έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Safdie Architects.

Μηχανικός της από γυαλί και ατσάλι οροφής είναι ο Buro Harold, ενώ ο Peter Walker και το γραφείο Partners Landscape Architects σχεδίασαν το με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες εσωτερικό δάσος.
   
Οι καταιγίδες είναι συχνές στη Σιγκαπούρη και, κατά συνέπεια, το «Rain Vortex» έχει σχεδιαστεί να διοχετεύει το νερό της βροχής με ρυθμό 10.000 γαλόνια το λεπτό. Η ροή του νερού θα δροσίζει τον αέρα κάτω από τον θόλο και οι ποσότητες νερού που θα συλλέγονται θα επαναχρησιμοποιούνται στο κτήριο.
   
Οι αρχιτέκτονες του Safdie Architects - το γραφείο ίδρυσε, το 1964, ο Ισραηλινο-καναδο-αμερικανός αρχιτέκτονας Moshe Safdie - άρχισαν να εργάζονται για το αεροδρόμιο πριν πέντε χρόνια. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ιδρυτής του γραφείου απηύθυνε έκκληση σε αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές του κλίματος, με το να κάνουν δομές που θα απαντούν σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες.
   
«Για κάτι σαν το (αεροδρόμιο) Jewel, αν ήταν σε μια πόλη με εύκρατο κλίμα, το όνειρό μου θα ήταν να το ανοίγω στον αέρα και τη φύση όταν ο καιρός είναι θαυμάσιος» είπε ο Safdie.
   
Τη νύχτα, ένα 360 μοιρών show «Ήχος και Φως» θα προβάλλεται πάνω στο «Rain Vortex».

Το νέο κτήριο είναι συνδεδεμένο με το δημόσιο δίκτυο μεταφορών της Σιγκαπούρης και με πεζογέφυρες, με τα terminals 1, 2 και 3 του αερολιμένα.

Εκτός από πύλη του αερολιμένα, τα εγκιβωτισμένα σε γυαλί 134.000 τετραγωνικά μέτρα του, θα στεγάζουν και προορισμούς για αγορές και διασκέδαση.