Οικονομία

«Άπιαστο» όνειρο η επενδυτική βαθμίδα το 2022


H κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί τον ευσεβή πόθο για την ελληνική οικονομία. Θα ήταν, μάλιστα, ευχής έργον, αν το πετύχαινε εντός του 2022, απαλλασσόμενη έτσι πλήρως από την ανάγκη για προστασία των ομολόγων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. H Citigroup, στην τελευταία της έκθεση, «γκρεμίζει» το όνειρο για κατάκτηση της investment grade σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Προβλέπει  ότι εντός του 2022 οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδα, υποστηρίζει, όμως ότι η χώρα δεν θα προσεγγίσει την επενδυτική βαθμίδα, παρά μόνο μετά την πάροδο 2 έως τεσσάρων ετών.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι εξελίξεις είναι θετικές για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Citigroup, που αναμένεται ότι το επόμενο εννεάμηνο Standars & Poor’s και Moody’s θα αναβαθμίσουν τη χώρα μας. Ειδικότερα η S&P θα ανεβάσει κατά μία βαθμίδα, από BB και BB+ την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδα και η Moody’s από Βa3 σε Ba2. 

Μακροπρόθεσμα, οι εκτιμήσεις δεν είναι ευνοϊκές για την Αθήνα, κυρίως για την κατάκτηση του πολυπόθητου στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Η Citigroup προβλέπει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν πρόκειται να χαρίσουν εύκολα την investment grade, κάτι που άλλωστε αποτελεί πεποίθηση και άλλων θεσμών και φορέων. Η εκτίμηση, ωστόσο για κατάκτηση της βαθμίδας σε δύο με τέσσερα χρόνια, απέχει παρασάγγας από το χρονοδιάγραμμα και τον σχεδιασμό που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για το μείζον αυτό θέμα.

Να θυμίσουμε ότι πριν μερικές ημέρες, ο οίκος Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, επιβεβαιώνοντας το αξιόχρεό της ‘BB'.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα στηρίξουν μία ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του σημερινού και του αναμενόμενου χαμηλού κόστους δανεισμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα