Υγεία

Απέχετε από το αλκοόλ; Έτσι θα απολαύσετε τις γιορτές, αποφεύγοντας την υποτροπή


Οι γιορτές των Χριστουγέννων σχετίζονται με τη χαρά, τη συνύπαρξη με αγαπημένους μας ανθρώπους και την απόλαυση. Ωστόσο, για όσους επιθυμούν να απέχουν από το αλκοόλ, είτε λόγω προβλημάτων κατάχρησης, θεμάτων υγείας, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι πρόκληση.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόποι να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς να υποκύψουμε στην πίεση της υποτροπής.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Εάν σκοπεύετε να απέχετε από το αλκοόλ, καλό θα είναι να σχεδιάσετε εκ των προτέρων τις δραστηριότητές σας κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Επιλέγοντας προσεκτικά τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις στις οποίες θα συμμετάσχετε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο μιας υποτροπής.

Ζητήστε Υποστήριξη

Η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους, αλλά και επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι κρίσιμης σημασίας για να παραμείνετε ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο σας. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν και σέβονται την απόφαση σας για αποχή από το αλκοόλ μπορούν να σας προσφέρουν στήριξη και κατανόηση. Γι' αυτό μιλήστε τους εκ των προτέρων για την πρόθεσή σας και ζητήστε να στηρίξουν την απόφασή σας.

Επιλέξτε Εναλλακτικά Ποτά

Ευτυχώς, υπάρχει πληθώρα επιλογών μη αλκοολούχων ποτών, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε στις συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια των εορτών. Απλώς φροντίστε να προμηθευτείτε από πριν όσα θα χρειαστείτε και -γιατί όχι- πάρτε μαζί σας αυτό που θέλετε να πιείτε στα τραπέζια και τις συναντήσεις όπου θα έχετε προσκληθεί, ή ενημερώστε τους οικοδεσπότες για την πρόθεσή σας. Επιλογές χωρίς αλκοόλ διαθέτουν άλλωστε και τα περισσότερα μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Αποφύγετε τις "κακοτοπιές"

Ακόμα κι αν έχετε προετοιμαστεί καλά, ίσως υπάρχουν μέρη και συνθήκες που αισθάνεστε ότι μπορεί να σας... δυσκολέψουν. Είναι σημαντικό να αντισταθείτε στον πειρασμό να βρεθείτε σε μέρη και με παρέες όπου θα υπάρξει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αν γνωρίζετε ότι μια συγκεκριμένη εκδήλωση μπορεί να είναι "δύσκολη", καλύτερα να την αποφύγετε.

Βρείτε Εναλλακτικές Δραστηριότητες

Επιλέξτε δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τον κόσμο του αλκοόλ. Περπατήστε σε φωτισμένες γιορτινές αγορές, πηγαίνετε εκδρομές στη φύση, ασχοληθείτε με τη μαγειρική, ή προσφέρετε εθελοντική εργασία σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Ευτυχώς, με την κατάλληλη προετοιμασία και υποστήριξη, οι άνθρωποι που επιθυμούν να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να απολαύσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς να υποκύψουν σε πειρασμούς που θα "εκτροχιάσουν" την προσπάθεια τους -και πιθανότατα και τη ζωή τους. Και όσοι από εμάς είμαστε κοντά τους, μπορούμε να στηρίζουμε την επιλογή τους, διευκολύνοντάς τους με σεβασμό και υποστήριξη.

Γιατί για όλους μας, το κλειδί για μία υγιή εορταστική περίοδο είναι να συνδυάζουμε την απόλαυση και την αυτοφροντίδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα