Άμυνα & Διπλωματία

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης


Εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, η Ελλάδα απέλασε τον Λίβυο πρέσβυ, ο οποίος πλέον θεωρείται πλέον "persona non grata" στη χώρα μας.

Ο Λίβυος διπλωμάτης κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η απέλαση του. Πλέον έχει προθεσμία τριών ημερών για να φύγει από την Ελλάδα.

Από τον επιτετραμμένο της Τρίπολης είχαν ζητηθεί προ ημερών εξηγήσεις για τη στάση της χώρας και του ζητήθηκε επίσης να  παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας της συμφωνίας με την Τουρκία.

Η απέλαση του συνιστά έκφραση δυσαρέσκειας της Ελλάδας για τη στάση  της Λιβύης, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, που αναφέρεται σε θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και αντιβαίνει στους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Με την απομάκρυνση του πρέσβυ δεν διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.