Οικονομία

Απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat


Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις για ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2022 – Ανάπτυξη 0,1% στη ζώνη του ευρώ

Κόντρα στα προγνωστικά και στις εκτιμήσεις-αναλύσεις διεθνών φορέων και θεσμών, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά να αποφύγει την ύφεση. Η απροσδόκητη ανάπτυξη που πέτυχε το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπου σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο αναιμικό 0,1%, καταδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αντοχές και έστω και οριακά κινείται σε θετικό έδαφος.

Το γεγονός ότι η Ευρωζώνη γλίτωσε την ύφεση, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και των ισχυρών πληθωριστικών τάσεων που σάρωσαν τη Γηραιά Ηπειρο το 2022 , αποτελεί «παρακαταθήκη» για το 2023 και ενδεχομένως να είναι ένδειξη πως τα χειρότερα πέρασαν. 

Σύμφωνα με την Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,1%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις που υποστήριζαν ότι έχει εισέλθει σε υφεσιακό καθεστώς στο οποίο θα βαδίσει και τους πρώτους μήνες του 2023. Συνολικά για το 2022, όπως αναφέρει η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης  αυξήθηκε κατά 3,5% και κατά 3,6% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το δ’ τρίμηνο το ΑΕΠ στην ΕΕ παρέμεινε αμετάβλητο.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μετά από +2,3% στη ζώνη του ευρώ και +2,5% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνη, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, κατέγραψε η Ιρλανδία με +3,5%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Λιθουανία με -1,7%. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ισπανία (0,2 %, το ίδιο με το τρίτο τρίμηνο) και τη Γαλλία (0,1% έναντι 0,2%), αλλά συρρικνώθηκε στη Γερμανία (-0,2% έναντι 0,5%) και την Ιταλία (-0,1% έναντι 0,5 τοις εκατό).

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεών της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2023, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ δεν φοβάται πλέον πως θα ενσκήψει ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία, αντίθετα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιούσε τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που άντεξε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται σύμφωνα με το Ταμείο, να φθάσει το 0,7% (+0,2% σε σχέση με την πρότερη πρόβλεψη).
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα