Οικονομία

«Απάτη Α.Ε.» - Η πιο οργανωμένη υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ελλάδα!


Με σενάριο για κινηματογραφική ταινία έστησαν δεκάδες «μαϊμού» εταιρείες και άρπαξαν ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές 30 εκατ. ευρώ!

Απίστευτη κομπίνα με τη σύσταση εταιρειών «μαϊμού» οι οποίες εισέπραξαν επιστρεπτέες προκαταβολές και επιστροφές ΦΠΑ, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για ανύπαρκτες συναλλαγές έστησε κύκλωμα επιτήδειων, αποτελούμενο πυρήνα 3 ατόμων και δεκάδες συνεργούς.

Μέχρι να συλληφθούν από την Οικονομική Αστυνομία, κατάφεραν να εισπράξουν επιστρεπτέες προκαταβολές αξίας σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, όπως και επιστροφές ΦΠΑ για εικονικές συναλλαγές εντός και εκτός Ελλάδας, 20 εκατ. ευρώ.

Παραλίγο, τους πρόλαβε η σύλληψη, να ενταχθούν για χρηματοδότηση και στο Ταμείο Ανάκαμψης! 

Η περίπτωση αυτή, όπως και άλλες μικρότερης εμβέλειας αποδεικνύει πόσο ευάλωτα είναι τα συστήματα της ΑΑΔΕ, τραπεζών και άλλων φορέων, καθώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να συστήσει «μαϊμού» εταιρείες, να τις εγγράψει στην ΑΑΔΕ και στο ΓΕΜΗ, να ανοίξει δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να τον ελέγξει κανείς, μέχρι κάποιος να τον «καρφώσει» ή να συλληφθεί από «ατύχημα».

Στην προκειμένη περίπτωση, το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τις αρχές, μετά τη σύλληψη για διακίνηση ναρκωτικών, ενός μέλους της οργάνωσης.

Φέσωσαν έναν αθώο

Το χειρότερο όλων, είναι η υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων ενός άσχετου πολίτη, στο όνομα του οποίου το κύκλωμα ίδρυσε 5 εταιρείες, στις οποίες μεταβίβασε άλλες 26 εταιρείες που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης, χωρίς να φαίνονται, φυσικά.

Μάλιστα, ο ατυχής φορολογούμενος, βρέθηκε με τεράστια «φέσια» προς την Εφορία και βρίσκεται ήδη στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου με χρέος ύψους 3.250.000 ευρώ!

Πως λειτουργούσε

Για να ξεγελάσουν την Εφορία, τις τράπεζες και το ΓΕΜΗ τα μέλη της οργάνωσης:

  1. Χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην ΑΑΔΕ.
  2. Δήλωναν ως έδρα των εταιρειών, χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα.
  3. Χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών, ελάμβαναν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet.
  4. καταχωρούσαν τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ.
  5. Δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή.
  6. Προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Για να μην εντοπιστούν από τις αρχές, φρόντιζαν να ιδρύουν συνεχώς νέες νομικές οντότητες, να τοποθετούν διαρκώς νέα μέλη ως διαχειριστές και να καλύπτουν τις εικονικές εμπορικές συναλλαγές μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων συνδυασμένο με αναντιστοιχίες μεταξύ περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και τις χρεώσεις τηρούμενων λογαριασμών.

Κατάφεραν έτσι να εκδίδονται από τις φορολογικές αρχές αποφάσεις για επιστροφές φόρων ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά στον όνομα ανύπαρκτων προσώπων ή «αχυρανθρώπων», χωρίς δυνατότητα ανάκτησής τους και χωρίς φυσικά να διώκονται μέλη της οργάνωσης.

Ο χορός των εκατομμυρίων

Στο σκέλος του Φ.Π.Α., τα μέλη της οργάνωσης τα μέλη εισέπραξαν συνολικά ποσό ύψους 5.426.106 ευρώ, ως επιστροφή ΦΠΑ, για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων.

Επίσης, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α. ύψους 13.548.387 ευρώ.

Και επιστρεπτέα

Η οργάνωση κατέστησε 69 εταιρείες μαϊμού δικαιούχους των επιστρεπτέων προκαταβολών, λαμβάνοντας συνολικό ποσό 9.695.525,34 ευρώ, ενώ «κόπηκαν» από δικαιούχες, άλλες 13 εταιρείες του κυκλώματος που υπέβαλαν αιτήματα για 3.582.066 ευρώ.

Και κοινοτικά προγράμματα

Παράλληλα χαρακτηριστικό του επιπέδου ετοιμότητας και υψηλής τεχνογνωσίας της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι τα μέλη της, μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2023, προέβησαν στη σύσταση 30 εικονικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν σε επιδοτούμενο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πού «επένδυσαν» τα χρήματα 

Για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους, είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας.

Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα