Αγορές

Goldman Sachs: Οι προβλέψεις για ευρωπαϊκές μετοχές και δείκτες το 2019


Τα ερωτήματα που τίθενται στις ευρωαγορές, προσπαθεί να απαντήσει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της, σημειώνοντας πως το νέο έτος δεν αναμένει μεγάλη άνοδο στις μετοχές και κατά συνέπεια στους δείκτες των χωρών. Παράλληλα, απαντά σε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο που θα κινηθούν οι επενδυτικοί κύκλοι το 2019.

Συγκεκριμένα, η επενδυτική τράπεζα, μέσω οκτώ ερωταποκρίσεων, υπογραμμίζει:

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι πραγματικά φθηνές;

Η απάντηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι ότι η συγκριτική αποτίμηση έναντι των θεμελιωδών στοιχείων δίνει αναμφισβήτητα ένα θετικό point. Για αυτό και δίνει τιμή στόχο για τον δείκτη στις 375 μονάδες, ο οποίος ωστόσο είναι χαμηλότερα από ότι ήταν τα επίπεδα του δείκτη στα μέσα του 2018.

Θα είναι αδύναμα τα κέρδη;

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2019 θα είναι 4% μόλις για το δείκτη Stoxx Europe 600 και είναι το μισό από το consensus που εμφανίζεται στη βάση δεδομένων της. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, δείχνουν ότι μπορεί κάλλιστα το επίπεδο των EPS να είναι flat σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη, η GS δεν προβλέπει κάποια απότομη πτώση του EPS, αφού αυτό συμβαίνει στις ευρωπαϊκές μετοχές μόνο σε περιόδους ύφεσης.

Πως τοποθετούνται τα funds;

Η Goldman Sachs εξηγεί ότι υπάρχουν εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές από τον Μάρτιο, και με αυτή την έννοια, οι θέσεις των διαχειριστών είναι πιο μειωμένες από ό, τι στις αρχές του 2018. Ωστόσο, οι εκροές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το 2016, και συμφωνούν με τους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Έχει έρθει η ώρα για τις μετοχές αξίας;

Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δεν βοηθούν ιδιαίτερα τις μετοχές της κατηγορίας αξίας, εξηγεί η Goldman Sachs και επισημαίνει ότι για τις τράπεζες διατηρεί ουδέτερη σύσταση. όπου μένουμε Ουδέτερη. Οι συστάσεις της συνεχίζουν να συνδυάζουν ένα μίγμα μετοχών αξίας και ανάπτυξης, όπως ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και ο κλάδος της τεχνολογίας.

Είναι ανησυχητικό το επίπεδο μόχλευσης των ευρωπαϊκών εταιρειών;

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν γενικά προσεκτικές στην επέκταση του ισολογισμού τους αλλά και τα spreads δανεισμού των εταιρειών έχουν διευρυνθεί. Η αμερικανική GS εξακολουθεί να προτιμάει τους ισχυρούς ισολογισμούς έναντι των εταιρειών με υψηλότερη μόχλευση.

Πώς επηρεάζεται η Κίνα;

Οι εμπορικές εντάσεις και η πρόσφατη απότομη επιβράδυνση έστειλε το δείκτη DAX αλλά και το καλάθι των μετοχών που επιλέγει η GS με έκθεση στην Κίνα σε bear market (δηλαδή πτώση μεγαλύτερη από 20% από το υψηλό τους). Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι το θέμα των δασμών θα κορυφωθούν φέτος και οι πολιτικές τόνωσης θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της εικόνας.

Θα βρεθεί λύση για το Brexit;

Οι επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να επιδείξουν μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά ανεξάρτητα από το πολιτικό αποτέλεσμα, το οικονομικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι αδύναμο, συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα. Παρόλα αυτά, η GS δεν βλέπει υψηλά περιθώρια για τη βρετανική αγορά μετοχών η το δείκτη FTSE 250 για να υπεραποδόσει.

Υπάρχουν ευκαιρίες αγοράς στην Ιταλία;

Οι ιταλικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, περισσότερο από ό, τι κατά τη διάρκεια της κρίσης, εκτιμάει η Goldman Sachs. Ωστόσο, η GS, εξηγεί ότι παραμένει προσεκτική στην προσέγγιση της: η Ιταλία είναι πιθανό να φλερτάρει με ύφεση κατά το πρώτο μισό του2019 και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή δεν έχουν μειωθεί σημαντικά.