TECHin

Απανωτά τα χτυπήματα για την Apple


 Μόλις λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης του δράστη του Σαν Μπερναντίνο, ακόμα μία “συμφορά” ήρθε να βρει την Apple.

Την περασμένη εβδομάδα, το FBI, μετά από μήνες διαμαχ;vn με την Apple, κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone του Σαίντ Φαρούκ, του δράστη που ευθύνεται για το θάνατο 14 ανθρώπων στο Σαν Μπερναντίνο, παρά το γεγονός ότι η Apple ήταν κάθετα αντίθετη με αυτό, καθώς επεσήμανε πως η παραβίαση του λογισμικού της θα προξενούσε έναν “καρκίνο” για το iOS.

Κι ενώ οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να ξεκλειδώσουν τη συσκευή, με πολλούς να μιλούν για καθαρή νίκη της Apple, η οποία βοήθησε με τον τρόπο της τη δικαιοσύνη χωρίς όμως να συνεναίσει στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού, Τιμ Κουκ μόνο ενθουσιασμένος δεν φάνηκε με την έκβαση της υπόθεσης, διότι το FBI αρνείται να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο παραβίασε το iOS, κάτι που όπως είναι φυσικό προκαλεί έντονη ανησυχία και στον Κουκ και σε όλους τους χρήστες iPhone , οι οποίοι είδαν την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να παραβιάσει τα προσωπικά τους δεδομένα.

Σήμερα, στα προβλήματα της Apple ήρθε να προστεθεί ακόμα ένα πρόβλημα.

Η DGCCRF, είναι η γαλλική υπηρεσία που ασχολείται με θέματα καταναλωτών, ανταγωνισμού και απάτης στη χώρα και στρέφεται κατά του αμερικανικού γίγαντα της τεχνολογίας, και κατέθεσε μήνυση ύψους 48,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Apple κατηγορείται ότι οι συμβάσεις που έκανε με τοπικούς παρόχους, είναι σημαντικά ασύμμετρες υπέρ της.

Η DGCCRF ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 10 ρήτρες που βρέθηκαν στις συμβάσεις με τους παρόχους, είναι παράνομες.

Με βάση τις ρήτρες αυτές, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό iPhones για 3 χρόνια, να πληρώνουν για Apple ads, να επιδοτούν οι ίδιοι τις επισκευές εντός εγγύησης, ενώ επιτρέπουν στην Apple να χρησιμοποιήσει ακόμη και τις πατέντες και τα brands τους.

Εάν το εμπορικό δικαστήριο της χώρας αποφανθεί ότι η DGCCRF έχει δίκιο και η Apple παραβιάζει τον εμπορικό κώδικα, μπορεί να κληθεί να πληρώσει το ποσό των 48.5 εκατ. ευρώ. Τα 14 εκατ. ευρώ θα πάνε στην SFR, η Orange θα πάρει 11.6 εκατ. ευρώ, η Free Mobile 8.2 εκατ. ευρώ και η Bouygues Telecom 6.7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Apple θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ.

Ενώ τα 48.5 εκατ. ευρώ, μπορεί να μην είναι μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της Apple, το πρόβλημα για την ίδια είναι ότι αν βρεθεί ένοχη, θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο και μπορεί να αντιμετωπίσει ανάλογες υποθέσεις με άλλους παρόχους ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις